τεχνολογία

Hacker κλέβουν 50 εκατομμύρια δολάρια από το Ethereum Blockchain

Το Ethereum Blocckhain, το δεύτερο σε αξία κεφαλαιοποίησης Blockchain σύστημα και το πρώτο που πρόσφερε την δυνατότητα δημιουργίας smart contract ως feautureστην πλατφόρμα του από χθες αντιμετωπίζει μια φοβερή κρίση που όπως όλα δείχνουν είναι καθοριστική πλέον για την ίδια την επιβίωση του. Συγκεκριμένα flaw στο κώδικα του smart contract DAO, ενός αυτόνομου χρηματοδοτικού συμβολαίου που τρέχει στην Blockchain πλατφόρμα του Ethereum, έδωσε την ευκαιρία σε κάποιον να το εκμεταλλευτεί και να γίνει κάτοχος ether token με την αξία τους να ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια δολάρια.
Φυσικά αυτό από μόνο ήταν ένα βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία του Ethereum Blockchain συστήματος καθώς όχι μόνο το flaw στον κώδικα είχε επισημανθεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν την επίθεση αλλά και αρκετοί είχαν επισημάνει και κενά ασφαλείας στην ίδια την turing complete γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί το Ethereum σαν βασική αιτία δημιουργίας αυτού του προβλήματος.
Με το που έγινε γνωστό το DAO leak η ισοτιμία του DAO token καθώς και του ethereum κατακρημνίστηκε αγγίζοντας απώλειες που ξεπερνούσαν το 50% μέσα σε μια μέρα δημιουργώντας γενικευμένο πανικό στο Ethereum οικονομικό σύστημα. Δεν βοήθησαν καθόλου και οι δηλώσεις αντιμετώπισης του κατάστασης από τους Developer του Ethereum καθώς προτάθηκε η ενεργοποίηση ενός soft fork που θα μπλοκάρει τις διευθύνσεις του ατόμου που χρησιμοποιεί αυτό το flaw προς όφελος του ενώ δήλωσαν ότι θα ακολουθήσει ένα hard fork ώστε να επιστραφούν πίσω τα ether token στους κατόχους τους.
Στην ουσία δηλαδή μιλάμε για ένα bailout σε ένα σύστημα που η λειτουργία του βασίζεται πάνω στην αυτονομία του κώδικα του χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Αν πραγματοποιηθεί η πρόταση των developer αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα έχουμε άλλο ένα βαρύ πλήγμα στην ήδη πληγωμένη αξιοπιστία του Ethereum. Και μέσα σε όλο αυτό το χάος των τελευταίων ωρών έκανε την εμφάνιση του και ο hacker με μήνυμα του στο pastebin, με συνέντευξη του στο CCN δίκτυο και με ανάρτηση του σε blog υποστηρίζοντας ότι έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα πάνω στα ether token που πήρε καθώς το μόνο που έκανε ήταν να χρησιμοποιήσει τον κώδικα του DAO. Και δεν έφτανε μόνο αυτό να προσθέσει ήδη μεγαλύτερο πανικό στην χαοτική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο Ethereum οικοσύστημα αλλά εμφανίστηκε και άτομο στο slack κανάλι του DAO project μοιράζοντας από 1 Bitcoin σε όποιον το ήθελε λέγοντας ότι είναι ο hacker του DAO και ότι θα δώσει 1 εκατομμύριο ether και 100 Bitcoin σε όποιον miner δεν ακολουθήσει το προτεινόμενο soft fork.

About Freegr network

Από το Blogger.