ειδήσεις

Canon: ψηφιακή που... βλέπει στο σκοτάδι!

Δεν είναι λίγες οι φορές που η κατηγορία των ψηφιακών φωτογραφικών δίνει την εντύπωση πως εξελικτικά έχει "χαράξει" σταθερό μεν, αλλά υπερβολικά προβλέψιμο δρόμο τα τελευταία χρόνια. Μερικά Megapixel περισσότερα από δω, εγγραφή video υπερυψηλής ευκρίνειας από κει, κάποια εφέ επεξεργασίας παραπάνω... τα "άλματα" σε ο,τιδήποτε έδειχναν να είναι "εκτός προγράμματος" πλέον. Ευτυχώς, ενίοτε κάνουν την εμφάνισή τους εξαιρέσεις - και είναι η Canon που "κάνει τη διαφορά" αυτές τις ημέρες, ανακοινώνοντας μία ψηφιακή κάμερα με τόσο υψηλό δείκτη ISO, ώστε να είναι σε θέση να την χαρακτηρίσει κανείς την πρώτη που... "βλέπει στο σκοτάδι"!

Πράγματι, η Canon ΜΕ20F-SH είναι στην ουσία μία βιντεοκάμερα HD (συλλαμβάνει και φωτογραφίες στην ανάλυση των 1920x1080 pixel) η οποία χαρακτηρίζεται από φωτοευαισθησία της τάξης των... 4.000.000 ISO, όταν μία τυπική ποιοτική DSLR κινείται στο επίπεδο των 25.000 ISO και μία επαγγελματική στων π.χ. 50.000 ISO. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να συλλάβει υλικό από μία σκηνή όπου ο επικρατών φωτισμός δεν ξεπερνά τα 0.0005 lux. Για να γίνει κατανοητό το πόσο λίγο φως είναι αυτό, δεν έχει παρά να το αντιπαραβάλλει με τον φωτισμό που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον σε μία νύχτα με φεγγάρι (0.5-1.0 lux) ή μία νύχτα χωρίς φεγγάρι και μόνο το φως των άστρων στο εξωτερικό περιβάλλον (0.0001 lux), δηλαδή στην ουσία... σκοτάδι σχεδόν!


Η Canon υπογραμμίζει πως, στην ουσία, η ΜΕ20F-SH μπορεί να συλλάβει οπτική πληροφορία που το μάτι δεν μπορεί να διακρίνει - και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όντως δεν υπερβάλλει. Ο αισθητήρας των 35mm και αυτός ο υψηλός δείκτης ISO καθιστούν την κάμερα αυτή κατάλληλη για χρήση ακόμη και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες σε σενάρια κινηματογραφικών λήψεων, ντοκυμαντέρ στην άγρια φύση, reality shows και βέβαια σε εξαιρετικά προηγμένα συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης.

H ΜΕ20F-SH δεν προορίζεται, με άλλα λόγια, για... ερασιτεχνική χρήση ακριβώς, γεγονός που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό και την υψηλή τιμή πώλησής της ($30.000). Θα είναι εμπορικά διαθέσιμη το Δεκέμβριο. Πόσο θα χαρούμε όλοι όταν ακόμη και ένα κλάσμα των δυνατοτήτων της κάμερας αυτής σε κακές συνθήκες φωτισμού "περάσει", κάποια στιγμή, στις καταναλωτικές κάμερες, ε; Νέα κατηγορία λήψεων: σέλφι στο σκοτάδι!

About Freegr network

Από το Blogger.