athens

«Εργαλείο» για την επιστήμη ο αναβαθμισμένος υπερυπολογιστής ARIS

Με στόχο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών επιστημονικών πεδίων υψηλών απαιτήσεων, ο ηλικίας ενός έτους εθνικός υπερυπολογιστής ARIS (Advanced Research Information System) δέχθηκε την αναβάθμισή του. 
Πλέον χάρη στην ενισχυμένη υπολογιστική ισχύ, τον διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο υψηλών επιδόσεων και τις δυνατότητες μακροχρόνιας αποθήκευσης δεδομένων του, είναι «ετοιμοπόλεμος» ακόμα και σε τομείς όπως η ρευστοδυναμική, η έρευνα για τον καρκίνο, η σεισμολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (Big Data Analytics) κ.ά. Την υποδομή αναπτύσσει και λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), στο οποίο απονεμήθηκε πρόσφατατο χρυσό βραβείο στην κατηγορία “Στρατηγική, Καινοτομία & Εξωστρέφεια - Έργα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D)” των Business IT excellence (BITE) Αwards.
Η πρόσβαση στο σύστημα ΑRIS είναι ανοιχτή για τα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια, και γίνεται μέσω περιοδικών προσκλήσεων για έργα παραγωγής, προετοιμασίας και κλιμάκωσης. Στο αρχικό σύστημα των 426 επιμέρους υπολογιστών (κόμβων) IBM Next Scale προστέθηκαν τρεις νέες υπολογιστικές νησίδες που υποστηρίζουν διαφορετικές αρχιτεκτονικές παράλληλης επεξεργασίας, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες του ARIS για υποστήριξη εφαρμογών που απαιτούν μεγάλο μέγεθος μνήμης ή για εφαρμογές που βασίζονται σε τεχνολογίες συνεπεξεργαστών όπως GP-GPU (General Purpose Graphics Processing Unit) και Ιntel MIC (Many Integrated Core Architecture) για την επιτάχυνση της εκτέλεσής τους. Επιπλέον εγκαταστάθηκε ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης IBM ESS GL4 που βασίζεται στο σύστημα αρχείων GPFS και προσφέρει περίπου 1PB αποθηκευτικού χώρου. Η υποδομή ολοκληρώθηκε με μια βιβλιοθήκη ταινιών ΙΒΜ TS3500 μέγιστης αποθηκευτικής δυνατότητας περίπου 6PB.
"Tα Νέα"

About Freegr network

Από το Blogger.