τεχνολογία

Η ηλεκτρική τεχνολογία «καλπάζει» με το Ampera

Το νέο Opel Ampera-e είναι το απόλυτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 520 χλμ, επίσημα πιστοποιημένη από τον κύκλο NEDC (μετρημένη σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Δοκιμών). Το Ampera-e μήκους 4,17 μ. προσφέρει επίσης άφθονο χώρο για μέχρι πέντε επιβάτες και χώρο αποσκευών 381 λτ (1.274 λτ με τα καθίσματα αναδιπλωμένα), περισσότερο από αρκετά μοντέλα της κατηγορίας.
Οι παραγγελίες για το νέο μοντέλο ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες στη Νορβηγία, μία χώρα πλήρως οργανωμένη για τις απαιτήσεις της ηλεκτρικής μετακίνησης, και έχουν κιόλας ξεπεράσει τα 3.400 οχήματα. Καθώς το Ampera-e (κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της GM στο Orion, Michigan) ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σύντομα σε Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ελβετία και ίσως κάποια στιγμή στην Ελλάδα, ας κάνουμε μία ανασκόπηση των βασικών χαρακτηριστικών του.

Μπαταρία και αυτονομία

oplamilr1
Η μπαταρία ιόντων λιθίου 60 kWh αποτελείται από 288 κυψέλες διατεταγμένες σε οκτώ υπομονάδες των 30 και δύο των 24 κυψελών. Ολόκληρη η συστοιχία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κάτω μέρους του αμαξώματος, για εξοικονόμηση χώρου και εγγυημένη ασφάλεια. Μία φόρτιση 30-λεπτών σε δημόσιο ταχυφορτιστή 50 kW DC θα προσθέσει επιπλέον αυτονομία 150 χλμ. Η Opel προσφέρει εγγύηση έως οκτώ χρόνων ή 160.000 χλμ για το σύστημα της μπαταρίας. Το Ampera έχει αυτονομία 520 χλμ. με βάση τον κύκλο NEDC και 380 χλμ. μετρημένο στον πιο ρεαλιστικό κύκλο οδήγησης WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure).

Επιδόσεις και ροπή

Με ισχύ 204 ίππους και ροπή 36,7 χγρμ, το Ampera επιταχύνει στα 0 - 50 χλμ σε 3,2΄΄ και 0 - 100 χλμ σε 7,3΄΄, ενώ η ενδιάμεση επιτάχυνση (ρεπρίζ) από 80 - 120 χλμ. (ιδιαίτερα σημαντική στις προσπεράσεις), ολοκληρώνεται σε μόλις 4,5΄΄. Τέλος, η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 150 χλμ/ώρα προς όφελος της συνολικής αυτονομίας.

Άνεση και Ασφάλεια

oplamilr3
Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Opel, συνοδεύεται από ποικίλα, high-tech συστήματα υποστήριξης.
  • Προηγμένο Σύστημα Υποβοήθησης Παρκαρίσματος (Advanced Park Assist): Εντοπίζει κατάλληλους παράλληλους και κάθετους χώρους στάθμευσης και παρκάρει αυτόματα το Ampera-e. Το μόνο που χρειάζεται ο οδηγός είναι να χειρίζεται τα πεντάλ. Το σύστημα ανιχνεύει ελεύθερους χώρους στάθμευσης μεταξύ παράλληλα παρκαρισμένων οχημάτων όπως παραδείγματος χάριν στα πάρκινγκ των σουπερμάρκετ. Επιπλέον, αναζητά χώρους στάθμευσης στο πλάι του δρόμου μεταξύ σταθμευμένων οχημάτων. Ο οδηγός έχει πάντα τέλεια ορατότητα χάρη στην κάμερα οπισθοπορείας 130-μοιρών.
  • Συστήματα υποστήριξης ασφάλειας: Μία γκάμα συστημάτων διασφαλίζει ότι το Opel Ampera-e διατηρεί πάντα ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, δεν παρεκκλίνει από τη λωρίδα του, δεν παραβλέπει άλλους οδηγούς ή πεζούς και υποστηρίζει τον οδηγό του σε ένα φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, Τα συστήματα αυτά βοηθούν επίσης στην αποφυγή μιας κυκλοφοριακής ανάσχεσης σε ώρες αιχμής. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
  • Ένδειξη Απόστασης από το Προπορευόμενο Όχημα (Following Distance Indication) & Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) για διατήρηση επαρκούς απόστασης από το προπορευόμενο όχημα.
  • Σύστημα Αναγνώρισης Παρέκκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist): Προειδοποιεί σε περίπτωση τυχαίας παρέκκλισης από τη λωρίδα (ενεργό σε ταχύτητες μεταξύ 60 και 150 χλμ). Περιστρέφει ελαφρά το τιμόνι αλλά δεν κατευθύνει συνεχώς το αυτοκίνητο.
  • Σύστημα Προειδοποίησης Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert) βασισμένο σε ραντάρ, για ασφαλή οπισθοπορεία.
  • Αυτόματη Υποστήριξη Μεγάλης Σκάλας Φώτων (Automatic High Beam Assist) & Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης (Traffic Sign Assistant) – για να βλέπετε τα πάντα με μια ματιά.
  • Σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Change Alert) με ραντάρ και Σύστημα Αναγνώρισης Πλαϊνού Τυφλού Σημείου (Side Blind Zone Alert).
  • Σήμα Ασφάλειας Πεζών (Pedestrian Safety Signal) & Φρενάρισμα Αποφυγής Πεζού (Front Pedestrian Mitigation Braking), για προστασία των πεζών. Το προειδοποιητικό σήμα στόχο έχει να επισημαίνει σε αφηρημένους ή τυφλούς πεζούς ότι πλησιάζει ένα αθόρυβο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και είναι ενεργό σε ταχύτητες έως 30 χλμ.
  • Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με Φρενάρισμα για την αποφυγή μικροσυγκρούσεων και Ανακλαστική Ένδειξη LED (Low Speed Collision Mitigation Braking & Reflective LED Alert Display), για την αποφυγή εμπρόσθιων συγκρούσεων.

About Freegr network

Από το Blogger.