ειδήσεις

ΗΠΑ: «Ναι» υπό όρους στη γενετική τροποποίηση ανθρώπων

Ουάσινγκτον 
Η γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων είναι θεμιτή για την θεραπεία κληρονομικών παθήσεων, καταλήγουν στην πολυαναμενόμενη έκθεσή τους οι Εθνικές Ακαδημίες των ΗΠΑ. Τάσσονται όμως κατά της ευγονικής και ζητούν επαρκή δεδομένα ασφάλειας και ρυθμιστικό σύστημα. Η κοινή έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Ιατρικής, Επιστήμης και Μηχανικής, η οποία ανάβει «πορτοκαλί» φως για την επιφυλακτική και υπό όρους αξιοποίηση των νέων γενετικών τεχνικών στους ανθρώπους, θέτει δύο προϋποθέσεις: 
 Πρώτον, οι νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας (ιδίως η πανίσχυρη CRISPR-Cas9) πρέπει να έχουν εξελιχθεί επαρκώς για χρήση σε ανθρώπους και, αφετέρου, να έχουν προηγουμένως τεθεί σε εφαρμογή μέσα από διεθνή συνεργασία αυστηρά κριτήρια, ιατρικά πρωτόκoλλα και το κατάλληλο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, μετά από ευρύ διάλογο με ειδικούς και την κοινωνία. Η μελέτη των 261 σελίδων ξεκαθαρίζει ότι η χρήση της γενετικής τεχνολογίας δεν πρέπει να αποσκοπεί στη βελτίωση γενετικών χαρακτηριστικών του παιδιού, όπως την ευφυΐα τη σωματική δύναμή του. Προς το παρόν, επιτρέπεται μόνο η τροποποίηση του DNA των ωαρίων, των σπερματοζωαρίων και των πρώιμων εμβρύων στο εργαστήριο (έως ένα χρονικό σημείο ανάπτυξης του εμβρύου) καθαρά για ερευνητικούς σκοπούς και προκειμένου να βελτιωθούν οι γενετικές τεχνικές. Πάντως, μετά και τη νέα βαρυσήμαντη έκθεση, που αναμένεται να αποτελέσει «οδικό χάρτη» διεθνώς, η γενετική τροποποίηση των ανθρωπίνων εμβρύων μπαίνει πλέον στη δημόσια ατζέντα και παύει να αποτελεί μια αόριστη πιθανότητα. «Μέχρι τώρα μιλούσαμε μόνο υποθετικά και οι περισσότεροι άνθρωποι υπέθεταν ότι ποτέ δεν θα κάναμε κάτι τέτοιο. Τώρα όμως λέμε ότι αυτό είναι επιτρεπτό, αν τηρούνται ορισμένα κριτήρια», δήλωσε η καθηγήτρια νομικής και βιοηθικής Άλτα Κάρο του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσι στο Μάντισον, συμπρόεδρος της επιτροπής ειδικών (επιστημόνων, νομικών και βιοηθικών) που συνέταξε την έκθεση. 
Από την πλευρά του, ο διάσημος καθηγητής γενετικής Τζορτζ Τσερτς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ παραδέχθηκε ότι στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να χαράξει κανείς το όριο ανάμεσα στην ιατρική χρήση της γενετικής τροποποίησης και στη βελτίωση του εμβρύου. Για παράδειγμα, η σκόπιμη μείωση του επιπέδου χοληστερίνης ενός εμβρύου είναι παρέμβαση ιατρικού ή ευγονικού χαρακτήρα; Από ποιό σημείο και πέρα η μυϊκή ενδυνάμωση μέσω γονιδιακής παρέμβασης συνιστά βελτίωση και όχι ιατρική παρέμβαση; Άλλοι εμφανίζονται ξεκάθαρα απογοητευμένοι, καθώς θα ήθελαν να υπάρξει σαφής απαγόρευση σε μια τέτοια γενετική τροποποίηση, φοβούμενοι ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την έκθεση. 
Συνιστά δραματική μετατόπιση από την τωρινή ευρεία διεθνή συμφωνία ότι η τροποποίηση του ανθρωπίνου εμβρύου θα πρέπει να είναι απαγορευμένη» δήλωσε η Μάρσι Νταρνόβσκι, διευθύντρια του Κέντρου Γενετικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Όπως είπε, ανοίγει ο δρόμος για τις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να προσφέρουν μελλοντικά στους πελάτες τους τη δυνατότητα της κατ' επιλογήν βελτίωσης των χαρακτηριστικών του παιδιού τους, δηλαδή τα λεγόμενα «κατά παραγγελία μωρά».

About Freegr network

Από το Blogger.