athens

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΠΙΖΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ VR

Με 396 ψήφους υπέρ και 123 κατά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση για την θέσπιση κανόνων στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές τους και να διασφαλισθεί παράλληλα ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας και προστασίας.
Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ειδικού νομικού καθεστώτος για τα ρομπότ, ώστε να καταστεί ευκολότερος ο καθορισμός των ευθυνών σε περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα αυτόνομα οχήματα, για τα οποία σύμφωνα με το ψήφισμα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα υποχρεωτικό σύστημα ασφάλισης και ένα συμπληρωματικό ταμείο αποζημίωσης, το οποίο θα εγγυάται ότι θα αποζημιώνονται πλήρως τα θύματα των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα αυτοκίνητα.
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι η αυξανόμενη χρήση της ρομποτικής θέτει επίσης ηθικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας. Έτσι, προτείνουν την εφαρμογή ενός εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για τη ρομποτική που θα αφορά τους ερευνητές και τους σχεδιαστές και θα εξασφαλίζει ότι ενεργούν σύμφωνα με τα νομικά και ηθικά πρότυπα.
Ο κώδικας θα διασφαλίζει ακόμη ότι ο σχεδιασμός και η χρήση των ρομπότ σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τέλος, το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή να αναλύσει τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η ταχεία εξέλιξη των ρομπότ, μέσω της δημιουργίας, της μετακίνησης και της απώλειας ορισμένων επαγγελμάτων. Η Επιτροπή δεν υποχρεούται να ακολουθήσει τις συστάσεις του Κοινοβουλίου, επιβάλλεται ωστόσο να παραθέσει τους λόγους για τους οποίους αρνείται να το πράξει. Site: DeutscheWelle

About Freegr network

Από το Blogger.