ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ παραβιάζουν επιχειρήσεις

Τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και κυβερνητικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων στόχων, με τις διαβόητες ομάδες GCMAN και Carbanak μεταξύ των βασικών υπόπτων. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab ανακάλυψαν μια σειρά από «αόρατες» στοχευμένες επιθέσεις που χρησιμοποιούν μόνο νόμιμο λογισμικό: ευρέως διαθέσιμα εργαλεία για δοκιμές διείσδυσης και εργαλεία διαχείρισης, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας PowerShell για την αυτοματοποίηση εργασιών στα Windows – με κανένα αρχείο κακόβουλου λογισμικού να βρίσκεται στον σκληρό δίσκο, αλλά να κρύβεται στη μνήμη. Αυτή η συνδυασμένη προσέγγιση βοηθά στην αποφυγή του εντοπισμού από τεχνολογίες whitelisting και αφήνει τους ερευνητές σχεδόν χωρίς αντικείμενα ή δείγματα κακόβουλου λογισμικού με τα οποία θα μπορούσαν να εργαστούν. 
Οι επιτιθέμενοι παραμένουν στο σύστημα για αρκετό χρονικό διάστημα με στόχο να συγκεντρώσουν πληροφορίες πριν τα ίχνη τους εξαφανιστούν από αυτό έπειτα από την πρώτη επανεκκίνηση. Στο τέλη του 2016, τράπεζες ήρθαν σε επαφή με ειδικούς της Kaspersky Lab στο CIS, οι οποίοι εντόπισαν το Meterpreter (λογισμικό για δοκιμές διείσδυσης που σήμερα χρησιμοποιείται συχνά για κακόβουλους σκοπούς) στη μνήμη των servers τους σε χρονικές στιγμές που υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. 
Η Kaspersky Lab ανακάλυψε ότι ο κώδικας του Meterpreter συνδυάστηκε με μια σειρά από νόμιμα σενάρια του PowerShell και άλλα βοηθητικά προγράμματα. Τα συνδυασμένα εργαλεία είχαν προσαρμοστεί σε κακόβουλο κώδικα που θα μπορούσε να κρυφτεί στη μνήμη, συλλέγοντας αόρατα τους κωδικούς πρόσβασης των διαχειριστών του συστήματος, έτσι ώστε οι επιτιθέμενοι θα ήταν σε θέση να ελέγχουν από απόσταση τα συστήματα του θύματος. Ο τελικός στόχος φαίνεται να ήταν η πρόσβαση σε οικονομικές διαδικασίες. Η Kaspersky Lab έκτοτε αποκάλυψε ότι οι επιθέσεις αυτές συμβαίνουν σε μαζική κλίμακα: πλήγματα σε πάνω από 140 δίκτυα επιχειρήσεων σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, με τα περισσότερα θύματα να βρίσκονται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Ισημερινό, την Κένυα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. Συνολικά, έχουν καταγραφεί «μολύνσεις» σε 40 χώρες.

, , , ,

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ FORUM

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

LIVE RADIO

Live Radio

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.