Europe

Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών είναι επικίνδυνη

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences επισημαίνει τους κινδύνους από την παγκόσμια αύξηση στη χρήση αντιβιοτικών η οποία πιθανόν να οδηγήσει σε μία “μετα-αντιβιοτική αποκάλυψη”. Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 76 χώρες και είναι μία από τις πιο αναλυτικές μέχρι τώρα. Αποκαλύπτει λοιπόν πως η χρήση αντιβιοτικών αυξήθηκε κατά 65% μέσα σε 15 χρόνια. 
Η ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 ανθρώπους έχουν αυξηθεί από 11.3 το 2000 σε 15.7 το 2015, ενώ κατά μέσο όρο η κατανάλωση αντιβιοτικών έχει αυξηθεί κατά 42 δισεκατομμύρια δόσεις ανά χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο για την ίδια χρονική περίοδο. Μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση σημειώνουν χώρες όπως η Ινδία (103%), η Κίνα (79%) και το Πακιστάν (65%). 
Οι ερευνητές δεν παραλείπουν να τονίσουν τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνεται στην πρόσβαση σε φάρμακα σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο ανησυχούν πως ελλιπείς κανονισμοί και χαμηλά επίπεδα υγιεινής θα συμβάλλον στη δημιουργία υπερ-ιών. Η δημιουργία υπερ-ιών από την εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών παραμένει ο νούμερο ένα κίνδυνος για την ανθρωπότητα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ σημειώνεται πως σε μία πιθανή μετα-αντιβιοτική αποκάλυψη, απλές μολύνσεις και μικροί τραυματισμοί μπορεί να αποβούν μοιραίοι.

About Freegr network

Από το Blogger.