Η πρώτη ιδιωτική αποστολή διάσωσης δορυφόρου με επιτυχία

Ο δορυφόρος επικοινωνιών IS-901 εκτοξεύτηκε το 2001 και τα καύσιμά του είχαν φτάσει σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα. Έτσι, η Northrop Grumman ανέπτυξε ένα δορυφόρο, το Mission Extension Vehicle – 1 (MEV-1), του οποίου ο σκοπός ήταν να κολλήσει πάνω στον IS-901 και να αναλάβει την τροχιά του και τις κινήσεις του. Εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο και στις 25 Φεβρουαρίου εκτέλεσε επιτυχώς την αποστολή του, δίνοντας 5 χρόνια παραπάνω ζωή στις λειτουργίες του IS-901.
Ο διπλός δορυφόρος είναι η πρώτη προσπάθεια της Northrop Grumman για “διάσωση” δορυφόρων κι αν όλα πάνε καλά δε θα είναι η μόνη. Οι δύο δορυφόροι θα παραμείνουν προσκολλημένοι για πέντε έτη και έπειτα ο MEV-1 θα στρέψει τον IS-901 προς μία τροχιά μακριά από τους λειτουργικούς δορυφόρους, θα τον αποδεσμεύσει και θα προχωρήσει στον επόμενό του στόχο. Ένας παρόμοιος δορυφόρος, ο MEV-2 θα εκτοξευτεί αργότερα μέσα στη χρονιά, ενώ η Northrop Grumman σκοπέυει να αναπτύξει ένα στόλο τέτοιων δορυφόρων.
Η τακτική αυτή ίσως να αποτελέσει μέρος της λύσης των διαστημικών σκουπιδιών. Αν οι δορυφόροι μπορούν να λειτουργούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έπειτα να μετακινούνται, ακόμα κι αν έχουν χαλάσει ή έχουν ξεμείνει από καύσιμα, σίγουρα θα είναι κάτι θετικό για τις μελλοντικές διαστημικές τροχιές.

, , ,

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.