Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν την παγκόσμια ρύπανση του αέρα σε ωριαία βάση

Η NASA, η ESA και η Νότια Κορέα συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός “εικονικού αστερισμού” διαστημικών οργάνων, τα οποία θα είναι σε θέση να προσφέρουν μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ωριαία βάση με λεπτομέρεια που δεν έχει προηγούμενο.
Το πρώτο όργανο που εκτοξεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου ήταν το Geostationary Environment Monitoring Spectrometer (GEMS) της Νότιας Κορέας. Θα ακολουθήσει ένα παρόμοιο όργανο της NASA το 2022 και η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με δύο όργανα της ESA το 2023.
Τα δεδομένα που θα συγκεντρώνουν αφορούν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, της αιθαλομίχλης, των αεροζόλ και της φορμαλδεΰδης. Η ωριαία καταγραφή αυτών θα μας δώσει μία πολύ καλύτερη κατανόηση της ρύπανσης κατά τη διάρκεια ωρών αιχμής ή μέγιστης παραγωγής των εργοστασίων. Επιπλέον, θα μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως την περιοχή που προέρχεται η ρύπανση ή αν μεταφέρθηκε λόγω αερίων μαζών από άλλη περιοχή.
Το εντυπωσιακό είναι πως θα ξέρουμε τις πηγές της ρύπανσης και τη μεταφορά της σε διαφορετικές ώρες της μέρας. Θα μπορούμε να παίρνουμε πιο ακριβείς μετρήσεις της ποιότητας του αέρα και προβλέψεις ρύπανσης, επειδή θα ξέρουμε τις πηγές και πώς αυτές οι πηγές αλλάζουν με την ώρα. – Barry Lefer, Earth Science Division, NASA
Έως τώρα οι δορυφορικές μετρήσεις πραγματοποιούνταν μία φορά τη μέρα, καθώς ο δορυφόρος περνούσε πάνω από τις περιοχές. Πλέον το GEMS γίνεται ο πρώτος δορυφόρος με δυνατότητα ανίχνευσης της ποιότητας του αέρα σε γεωστατική τροχιά, που του επιτρέπει να κάνει συνεχείς παρατηρήσεις στην ίδια περιοχή.

, , ,

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.