τεχνολογία

ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Ο ΚΟΡΟΝΙΟΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΛΛΑ;

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, βάζοντας τέλος στις θεωρίες συνομωσίας. Οι ερευνητές μελέτησαν την εξέλιξη του ιού και τη σύγκριναν με άλλους κορωνοϊούς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο νέος κορωνοϊός είναι αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης.
Συγκρίνοντας τα διαθέσιμα δεδομένα γονιδιώματος για γνωστά στελέχη κορωνοϊών, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ο SARS-CoV-2 προήλθε από φυσικές διεργασίες. – Kristian Andersen, καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας στο Scripps Research
Τις θεωρίες συνομωσίας πυροδότησε ένα άρθρο το οποίο μοιράστηκε ευρέως στα social media και υποστήριζε πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήρια βιολογικών όπλων της Κίνας στη Wuhan. Ωστόσο ο ιός εμφανίζει χαρακτηριστικά που δεν υποστηρίζουν την τεχνητή εξέλιξή του.
Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του ιού, οι μεταλλάξεις στο RDB κομμάτι της πρωτεΐνης και η ξεχωριστή δομή του, αποκλείουν τη χειραγώγησή του σε εργαστήριο ως την πιθανή πηγή του SARS-CoV-2.
Αυτή η δομή του μάλιστα μοιάζει αρκετά σε ιούς που βρίσκουμε σε νυχτερίδες και σε ένα είδος μυρμηγκοφάγου, ενώ η ανάλυση του γονιδιώματος δείχνει πως ο ιός μάλλον μεταφέρθηκε από ζώα στους ανθρώπους.
Η επικρατούσα θεωρία λέει πως ο ιός εξελίχθηκε φυσικά σε κάποιο ζώο και έπειτα έκανε τη μετάβαση στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τον SARS και τον MERS, με τις νυχτερίδες να είναι ο πιθανότερος υποψήφιος. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις απευθείας μετάδοσης από νυχτερίδα σε άνθρωπο, ωστόσο ένας ενδιάμεσος φορέας μπορεί να είναι ο κρίκος που λείπει.
Μία άλλη θεωρία θέλει μία ακίνδυνη εκδοχή του ιού να πέρασε από ζώα σε ανθρώπους και έπειτα να εξελίχθηκε στη σημερινή εκδοχή του μεταφερόμενος μέσα στον ανθρώπινο πληθυσμό.

About Freegr network

Από το Blogger.