freegr

Tα υποτιθέμενα χαρακτηριστικά της "Big Navi" GPU

Οι προσδοκίες είναι υψηλές για τη δεύτερη γενιά της αρχιτεκτονικής γραφικών της AMD, RDNA 2, που υποτίθεται ότι θα περιλαμβάνει τη "Big Navi" GPU. Θα καταφέρει η νέα αυτή γενιά να εκθρονίσει την αρχιτεκτονική Turing της Nvidia ή ακόμα και να ανταγωνιστεί την επερχόμενη αρχιτεκτονική Ampere; Αυτές οι ερωτήσεις θα απαντηθούν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Εν τω μεταξύ, νέα δεδομένα για τη "Big Navi" GPU προέκυψαν από μία ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο Twitter.

Ένας χρήστης με το όνομα CyberPunkCat ισχυρίζεται ότι έλαβε μια φωτογραφία ενός εγγράφου από σύνδεσμο στην SK Hynix.

large.download.jpeg

Το εν λόγω έγγραφο υποτίθεται ότι αναφέρει τις προδιαγραφές της μη ανακοινωμένης ακόμα Radeon RX 5950 XT που βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA 2. H GPU αναφέρεται με την κωδική ονομασία D32310/15. Σύμφωνα με τη φωτογραφία αυτή, βλέπουμε μια κάρτα γραφικών επόμενης γενιάς που διαθέτει 5.210 shading units, 80 CUs, 320 TMUs, 96 ROPs, 12MB L2 cache και 24GB HBM2e memory σε δίαυλο 4.096-bit που πετυχαίνει 2.048GB/s διαμεταγωγή.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρουμε ότι η κορυφαία GPU της AMD Radeon RX 5700 XT αντίστοιχα διαθέτει 2.560 shading units, 40 computing units (CUs), 160 texture mapping units (TMUs), 64 render output units (ROPs) και 4MB L2 cache. Η 5700 ΧΤ διαθέτει ακόμα 8GB GDDR6 μνήμη μέσω ενός διαύλου 256-bit με διαμεταγωγή 448GB/s.



Σε ένα από τα σχόλια που ακολουθούν,  ο Hans de Vries σημειώνει ότι η SK Hynix επέδειξε ένα πακέτο 4 gigabit/sec ΗΒΜ2e, την προηγούμενη εβδομάδα στην ISSCC. Αυτή η πληροφορία ταιριάζει με τις προδιαγραφές που φαίνονται στη φωτογραφία για την υποτιθέμενη "Big Navi". 

Οι προδιαγραφές αυτές, εφόσον επαληθευτούν, είναι ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με την RX 5700 XT, με διπλασιασμό των shading units και μεγάλη αύξηση στη μνήμη. Εάν η RX 5950 XT διαθέτει αυτές τις προδιαγραφές, θα φέρει στο προσκήνιο, με βεβαιότητα, μια τεράστια αύξηση επιδόσεων στο στρατόπεδο της AMD. 

Όλα αυτά όμως, δεν πρόκειται να είναι φτηνά. Όχι μόνο η RX 5950 XT θα είναι στην κορυφή των μοντέλων που θα διαθέτει η AMD, αλλά και η μνήμη HBM2e έχει σημαντικό κόστος. Αναμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις!

About Freegr network

Από το Blogger.