ειδήσεις

Intel Pinetrail για τα φορητά του 2010

N450: ο νέος επεξεργαστής Atom
H πλατφόρμα Pinetrail ενσωματώνει το νέο επεξεργαστή Atom N450 και το chipset Intel NM10. Σημαντικότερος νεωτερισμός είναι ότι το υποσύστημα γραφικών και ο ελεγκτής μνήμης "μεταναστεύουν" στον επεξεργαστή. Έτσι αντί για τρία δομικά στοιχεία όπως γίνονταν μέχρι τώρα, η νέα πλατφόρμα Atom θα αποτελείται από δύο: τον επεξεργαστή και το chipset.
Αυτό θα επιτρέψει στους κατασκευαστές netbooks να κατασκευάσουν μικρότερα και οικονομικότερα μοντέλα. Ως εκ τούτου η Intel περιμένει ότι στο μέλλον θα υπάρχουν πιο πολλά netbooks που δεν θα χρησιμοποιούν ανεμιστήρα. Έως τώρα υπήρχαν μόνο μερικά μοντέλα που δεν είχαν ανεμιστήρα, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με το πολύ αδύναμο επεξεργαστή Atom Z – όπως το Nokia Booklet 3G2, για παράδειγμα.
Εκτός αυτού ο νέος επεξεργαστής Atom είναι και 64μπιτος, ενώ κατασκευάζεται, όπως και ο προκάτοχος του, με την τεχνολογία των 45nm. Λειτουργεί, δε, σε μια συχνότητα λειτουργίας της τάξης των 1,66GHz, διαθέτει μόνο ένα πυρήνα αλλά υποστηρίζει το Hyper-Threading.
Η μνήμη L2 cache του Atom N450 ανέρχεται στα 512KB. Η μέγιστη θερμική του κατανάλωση αγγίζει τα 5,5Watt – ο προκάτοχος του χρειάζονταν μόνο 2,5Watt.Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι ο N450 δεν χρειάζεται κάποιο επιπλέον chip γραφικών. Γι' αυτό και η Intel εκτιμά ότι τα netbooks με το νέο Atom θα έχουν -σε σχέση με μοντέλα ανάλογου εξοπλισμού με τον παλιό Atom- περίπου 20-30 λεπτά μεγαλύτερη αυτονομία.
Ενσωματωμένος στο N450 είναι και ο ελεγκτής μνήμης, ο οποίος υποστηρίζει έως δύο modules μνήμης DDR2 667 (αλλά μόνο στο Single Channel mode).
Intel GMA 3150: To υποσύστημα γραφικών
To ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών Intel GMA 3150 υποστηρίζει το DirectX 9. H Intel έχει περιορίσει την εσωτερική ανάλυση της οθόνης στα 1.366x768pixels, ενώ η μέγιστη ανάλυση μιας εξωτερικής οθόνης που μπορεί να καθοδηγήσει το GMA 3150 είναι 1.400x1.050 pixels. Η Intel, ωστόσο, δεν έχει προβλέψει την ύπαρξη μιας υποδοχής HDMI.
Σύμφωνα με την Intel η μονάδα γραφικών είναι αρκετά ισχυρή για το παίξιμο HD Flash βίντεο χωρίς διακοπές. Αλλά και το H.264 είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει το υποσύστημα γραφικών. Έως τώρα το Nvidia Ion ήταν η μοναδική λύση για netbooks, ώστε να μπορέσει κανείς,για παράδειγμα, να δει άνετα ταινίες Blu-ray...
To νέο chipset NM10
To chipset NM10 της νέας πλατφόρμας κατασκευάζεται με την τεχνολογία των 130nm. Συνδέει τα διάφορα συστατικά μεταξύ τους, υποστηρίζοντας έως οκτώ θύρες USB 2.0, δύο θύρες Serial ATA και τέσσερις PCI Express ή PCI θύρες. Όλοι οι σημαντικοί κατασκευαστές θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μοντέλα με την πλατφόρμα Pinetrail. Στο Internet έχουν, ήδη, εμφανιστεί πληροφορίες για τα νέα Asus Eee PCs που ενσωματώνουν αυτήν την πλατφόρμα: τα 1005P και 1005PE. Αλλά και ένα Pinetrail netbook της Αcer, το Aspire One 532, το έχουν προσθέσει αρκετοί διανομείς στις λίστες τους. Περισσότερα μοντέλα αναμένεται να δούμε στην έκθεση CES, η οποία θα διεξαχθεί αρχές Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας.
Το Pinetrail φέρνει μαζί του νεωτερισμούς και για τα nettops. Αυτά εμπλουτίζονται με δύο νέους επεξεργαστές, τους Atom D510 και D410. Ο Atom D510 είναι διπύρηνος και λειτουργεί στα 1,66GHz. Διαθέτει 1ΜΒ μνήμη L2 cache και υποστηρίζει τη μνήμη DDR2 800. Η μέγιστη ενεργειακή του κατανάλωση φθάνει, σύμφωνα με την Intel, τα 13Watt. Ο μονοπύρηνος D410 λειτουργεί παρομοίως στο 1,66GHz, αλλά διαθέτει μόνο 512KB μνήμη L2 cache. To θερμικό του φορτίο ανέρχεται στα 10Watt.
ΠΗΓΗ:Cnet

About Freegr network

Από το Blogger.