3D

Η εποχή του 3D στο σπίτι μας για πάντα..

ΝΕΑ εποχή έχει φέρει η εκπληκτική ταινία James Cameron Avatar καθώς φυσικά και η τεχνολογία που θα κατακλήσει τα σπίτια μας ως το τέλος του 2010! Nα τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Όλες οι εκδόσεις 3D που υπάρχουν για να ξεγελούν τον εγκέφαλο και να βλέπουμε βάθος στην εικόνα καθώς και να ξεπηδά από την εικόνα την ίδια στηρίζονται πάνω σε 1 και μοναδική τεχνική. 2 διαφορετικές γωνίες λήψεις ταυτόχρονα από 2 διαφορετικούς αισθητήρες/κάμερες.
Υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις 3D που μπορούμε να δούμε σπίτι μας. Οι απλές εκδόσεις είναι οι κλασσικές Anaglyph 3D που έχουν πολλές διαφορετικές υποεκδόσεις εφόσον στηρίζονται στην ουσία από 2 διαφορετικά videos που ο player που έχουμε, αναλαμβάνει να κάνει το render σε πραγματικό χρόνο στα γνωστά έως τώρα format. Red-Blue, Cyan-Magenta και Amber-Cyan (colorcode 3d που είναι και το ποιο ξεκούραστο που υπάρχει καθώς είναι και το νεότερο).
Αν η ταινία / demo / clip Που έχουμε λοιπόν είναι σε multistream, θεωρητικά μπορούμε να την δούμε με οποιαδήποτε τεχνική υπάρχει διαθέσιμη αυτή τη στιγμή. Ο στερεοσκοπικός Player της Nvidia για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υποστηρίζει την shutter τεχνολογία (θα μιλήσουμε για αυτήν αργότερα) καθώς και το κλασσικό παλιό Anaglyph που είναι το Red-Blue. Υπάρχουν όμως και άλλοι players που παίρνουν το stream και το αποδίδουν με οποιαδήποτε τεχνική θέλουμε και είναι μάλιστα και εντελώς δωρεάν.
Συνεχίζουμε λοιπόν με τα format. Μετά το Anaglyph 3D έχουμε το κλασσικό shutter των 60Hz (30 καρέ εναλλασσόμενα για το κάθε μάτι) που είχαμε παλιά αν θυμάστε με τα γυαλιά της Voodoo graphics αλλά και αργότερα πάλι από την Nvidia αλλά και αν έχετε δει κάποιες φορές accesories για το playstation 2 καθώς και το παλιό XBOX, που μετέτρεπαν όλα τα παιχνίδια για να παίζουν με τα ειδικά γυαλιά shutter.
Πως λειτουργεί τώρα αυτό. Φανταστείτε 2 LCD οθονίτσες οι οποίες τρεμοσβήνουν εντελώς διάφανα και εντελώς μαύρα. Το δεξί μάτι για παράδειγμα διάφανο βλέπει την αριστερή λήψη και το αριστερό τίποτε, κατόπιν το δεξί τίποτε και το αριστερό διάφανο με συχνότητα 30 φορές το δευτερόλεπτο και για τα 2 μάτια με συνολική απόδοση 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Το θέμα είναι όμως ότι βλέπαμε μια συχνότητα των 30 καρέ ανα δευτερόλεπτο που σημαίνει ΚΟΥΡΑΣΗ για τον εγκέφαλο σε αρκετή ώρα παιχνιδιού.
Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει κατά πολύ. Οι τεχνολογία έχει εμπλουτιστεί και με απλό εξοπλισμό (χάρτινα γυαλιά Amber Colorcode) μπορούμε να δούμε στην πλήρη χρωματική τους απόδοση ταινία 3D (έστω στο περίπου γιατί ούτε και αυτό είναι τέλειο) δίχως να κουράζετε ο εγκέφαλος ιδιαίτερα. Προσέξτε τώρα. Αν οι ταινίες οι διαθέσιμες δεν ήταν προ-ρενταρισμένες σε Anaglyph 3D και υπήρχαν σε Multistream τα πράγματα θα ήταν πολύ καλά και με τους players Που υπάρχουν θα είχαμε 100άδες τίτλους διαθέσιμους που θα μπορούσαμε να παίξουμε. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και μόνον τα κλιπάκια στο youtube που είναι multistream μπορούμε να δούμε καθώς και η σειρά chuck η αμερικάνικη όπου τα νέα seasons είναι σε 720p 3D Amber!
Φυσικά το αξεπέραστο που ονομάζετε Dolby 3D καθώς και το γνωστό μας Real-D που είδαμε το Avatar αλλά και αρκετές άλλες ταινίες και της Disney και άλλων εταιριών είναι σχεδόν αδύνατον για να επιτευχτεί λόγο καθαρά κόστους.
Πως λειτουργεί το Real D. To real D στηρίζετε στην τεχνολογία POLARIZED. Δηλαδή οριζόντια και κάθετη Χρειάζεται καταρχάς ειδική οθόνη Silver (ναι ... ασημένια επίστρωση!), 2 ειδικούς προβολείς απόδοσης 72Hz ο καθένας τους, στημένοι και καλιμπραρισμένοι με ειδικά μηχανήματα για να αποδώσουν στην ειδική silver οθόνη ΕΝΑΛΑΞ 2 διαφορετικές εικόνες ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗΣ φωτεινότητας.Αυτή η τεχνολογία όπως καταλαβαίνετε είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ και μοναδική προς το παρόν και περιορισμένη στα σινεμά που σιγά-σιγά όλες οι αίθουσες μετατρέπονται σε RealD. Ξεκίνησαν μόνον 2 αίθουσες δειλά δειλά των Village Cinemas και τώρα έχουν γεμίσει όλη την Αττική και φαντάζομαι και την επαρχία.
Μετά έχουμε τα μονά streams Που είναι prerendered από το εργοστάσιο σε dvd η bluray και δεν χρειάζονται κάποιον ειδικό player, αρκεί να υποστηρίζει ο player απλώς τον codec Που έχει το βίντεο που έχουμε. Αυτά όμως στην πλειοψηφία τους όπως είπα είναι με το παλιό "κουραστικό" format που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε μακροχρόνιες θεάσεις ακόμη και επιληψία! Οπότε καλό είναι αν "παίζετε" με αυτήν την τεχνολογία να το κάνετε αλλά περιορισμένα σε ολιγόλεπτα κλιπάκια demos μόνον και μόνον για την πλάκα και τον ενθουσιασμό και ΠΟΤΕ ολόκληρη ταινία!
Στο τέλος αφήνουμε το καλύτερο όλων! Την τεχνολογία Nvidia 3D Vision Που είναι ας πούμε και η ποιο οικονομική για οικιακή χρήση και μάλιστα ΠΟΛΥ κοντά στο θέμα ξεκούραστης θέασης/ποιότητας με αυτήν του RealD. Αυτό οφείλετε ότι αντίθετα με την παλιά 60Hz τεχνολογία εδώ έχουμε να κάνουμε με διπλάσια συχνότητα και συγχρονισμό των ειδικών γυαλιών που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τα παλιά, αλλά με 120 Hz δηλαδή 60Hz για το κάθε μάτι, οπότε μιλάμε για εικόνα πολύ κοντά στα 144Hz του RealD που βλέπουμε στις 3D αίθουσες! Αρκεί φυσικά και η οθόνη που θα έχουμε να είναι 120Hz (ναι ναι.. κάνουν και τα παλιά κλασικά CRT monitors που ίσως έχετε σε κάποια αποθήκη πεταμένα και για πηγή να xρησιμοποιήσουμε ένα PCάκι με κάρτα γραφικών με υποστήριξη CUDA Acceleration.
Πηγή: bytheway.gr

About Freegr network

1 Post a Comment:

nectons είπε...

Θα ήθελα να μην αντιγράφετε θέματα από την ιστοσελίδα μας φίλοι μου δίχως να βάζετε τουλάχιστον ένα λινκ με την πηγή. Το αυθεντικό άρθρο είναι αυτό http://www.bytheway.gr/portal2/forum/showthread.php?t=18389 και ο άγγραφος νόμος των ιστισελίδων λέει ότι πρέπει να βάζουμε πηγή. Σας παρακαλώ να μην ξαναγίνει. Ευχαριστώ.

Νεκτάριος Ζόγκος

Bytheway.gr webmaster

Από το Blogger.