ειδήσεις

CeBIT: η Nvidia παρουσίασε τη νέα γενιά Ion

H Nvidia παρουσίασε σήμερα στην CeBIT την επόμενη γενιά του Ion - της λύσης γραφικών για φορητές συσκευές και κυρίως για netbooks. To Ιοn 2 - μια ονομασία που αποφεύγει να χρησιμοποιεί η Nvidia - αποτελεί ένα chip γραφικών για την πλατφόρμα Pinetrail της Intel που απευθύνεται σε όσους δεν αρκούνται με την ισχύ που τους προσφέρει το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών των νέων Atom.
Σύμφωνα με την Nvidia η νέα γενιά του Ion προσφέρει σαφώς καλύτερες επιδόσεις από την ενσωτωμένη μονάδα γραφικών των επεξεργαστών της Intel. Υποστηρίζει τα 1080p HD βίντεο και DirectX 10.1, την επιτάχυνση βίντεο flash ακόμα και την εκτέλεση παιχνιδιών 3D.
Οι καλύτερες επιδόσεις δεν σημαίνουν αυτόματα και μια αισθητή μείωση της αυτονομίας, καθώς το Ion 2 υποστηρίζει το Optimus, ήτοι την απενεργοποίηση του chip όταν αυτό δεν χρειάζεται. Έτσι εξοικονομείται τόσο ρεύμα που κάνει εφικτή μια αυτονομία της τάξης των δέκα ωρών.
Η νέα γενιά του Nvidia Ion θα υπάρχει σε δύο εκδόσεις: μια με 8 πυρήνες CUDA (shaders) για netbooks των 10" και μια με 16 πυρήνες CUDA για netbooks των 12".
Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί η Nvidia αποφεύγει τη χρήση του όρου "Ion 2": σε μικρά netbooks η νέα γενιά δεν προσφέρει αισθητά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το πρώτο Ion. Σύμφωνα με την Nvidia η έκδοση του Ion με τα 16 shaders αποδίδει στο 3DMark 2006 περίπου 15 φορές καλύτερα από το Intel GMA 3150 υποσύστημα γραφικών των Atoms. Στο 3D Mark Vantage η νέα γενιά του Ion δείχνει να είναι δύο φορές ταχύτερη από την προηγούμενη γενιά.
Αρκετοί κατασκευαστές έχουν δηλώσει, ήδη, την πρόθεση τους να ενσωματώσουν τη νέα γενιά του Ion στα μοντέλα τους. Την οποία χρησιμοποιούν ήδη τα Acer Aspire One 532G και ASUS EeePC 1201PN netbooks, όπως και τα ASUS EeeTop 2010PNT, ASUS EeeBox, Lenovo C200 και Zotac Zbox nettops.

About Freegr network

Από το Blogger.