ειδήσεις

Sabine με πλατφόρμα APU, LIano της AMD

Το πρώτο βήμα ολοκλήρωσης της πλατφόρμας Sabine πλέον είναι γεγονός και μπορούμε να κάνουμε μερικές εικασίες για το τί μας περιμένει απο την νέα Fusion πλατφόρμα της AMD, που στην αρχή θα απευθύνεται στην αγορά των laptops. Η πλατφόρμα Sabine αναμένεται να εμφανιστεί με μια ευρία γκάμα απο τεχνολογικές καινοτομίες και επίσης αναμένεται να είναι άκρως αποδοτική απο άποψη κατανάλωσης, χάρη φυσικά στη σχεδίαση των LIano επεξεργαστών τύπου APU (accelerated processing unit).
Όπως είπαμε και νωρίτερα οι AMD LIano APUs θα ενσωματώνουν τέσσερις x86 πυρήνες βασιζόμενοι στην ήδη υπάρχουσα τεχνολογία με τον κάθε πυρήνα να καταλαμβάνει επιφάνεια 9,69 τετραγωνικών χιλιοστών και θα χρησιμοποιεί περίπου 35 εκατομμύρια transistors (δίχως την L2 cache). H κατανάλωση θα κυμαίνεται μεταξύ των 2,5W και 25W, με τα επίπεδα voltage να είναι μεταξύ 0,8V και 1,3V, ενώ η αναμενόμενη συχνότητα των πυρήνων θα είναι πάνω από τα 3.0GHz.
Επίσης, οι πυρήνες θα αυξομειώνουν την τάση αλλά και την συχνότητα λειτουργίας όταν "αντιλαμβάνονται" πως δεν χρησιμοποιούνται απο κάποια εφαρμογή. Όσο για τους άλλους επεξεργαστές Liano αναμένεται να έχουν κατανάλωση από 20W μέχρι 59W το μέγιστο. 35W με 59W TDP θα έχουν οι hi-end επεξεργαστές με δύο, τρείς ή και τέσσερις πυρήνες. Οι mainstream επεξεργαστές θα έχουν μέχρι 30Watts TDP για τα διπύρηνα αλλά και τα τετραπύρηνα μοντέλα, ενώ οι οικονομικοί, low power, διπύρηνοι επεξεργαστές δεν θα ξεπερνάνε το "όριο" των 20Watts.
Οι υπάρχοντες hi-end, τετραπύρνοι, επεξεργαστές για Laptop έχουν TDP της τάξης των 45W και μια κάρτα γραφικών της σειράς 5xxx με 400 Stream Processors να έχει 25W TDP. Με βάση αυτό λοιπόν και με τον παράγοντα πως η hi-end έκδοση του LIano θα περιέχει τέσσερις πυρήνες και 480 Stream Processors, μπορούμε να συμπεράνουμε πως η κατανάλωση του θα είναι χαμηλότερη απο τον απλό συνδυασμό CPU και GPU που έχουμε σήμερα. Επίσης να τονίσουμε πως η σειρά LIano θα κατασκευάζεται με την μέθοδο SOI (Silicon on Insulator) στα 32nm, σε σχέση με τις CPU της AMD που κατασκευάζονται στα 45nm και τις GPU στα 40nm.

About Freegr network

Από το Blogger.