ειδήσεις

Ωμή δύναμη στον AMD FX 8150

Μετά από μήνες φημών και πολύ μα πάρα πολύ κουτσομπολιού, η AMD σήμερα βάζει ένα οριστικό τέλος σε όλα αυτά.Παραθέτουμε τα συμπεράσματα του Hilbert Hagedoorn στο Guru3D στο review του για τον FX-8150.Εντάξει, ώρα για συμπεράσματα και αυτά δεν πρόκειται να είναι εύκολα να τα εξηγήσει κάποιος - πολύ δύσκολα αλήθεια. Ο οκτα-πύρηνος AMD FX 8150 επεξεργαστής με εξέπληξε θετικά με κάποιους τρόπους, αλλά με μπέρδεψε σε άλλους.
Η στρατηγική που έχει θέσει η AMD είναι να συνεχίσει με επεξεργαστές με όσο το δυνατόν περισσότερους πυρήνες CPU. Ο σχεδιασμός των Bulldozer είναι κλιμακούμενος, πολύ κλιμακούμενος, που σημαίνει ότι εστιάζει σε περισσότερους πυρήνες CPU. Το όφελος εδώ είναι ότι του αρέσουν πάρα πολύ οι massively threaded applcations. Κοιτάξτε τα αποτελέσματα του Handbrake (multi-threaded video transcoding application) και της δημιουργίας περιεχομένου με animation λογισμικό CINEMA 4D της MAXON. Είναι εκεί όπου ο επεξεργαστής δείχνει πραγματικά τους μυς του.
Για να το θέσω πολύ απλά, το hardware χρειάζεται το λογισμικό του, προκειμένου να λάμψει. Ωστόσο, το πρόβλημα που παραμένει είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού το έτος 2011 σίγουρα δεν είναι multi-threaded, όπως όλοι θα θέλαμε να ελπίζουμε.
Οι περισσότερες εφαρμογές είναι για δύο ίσως και τέσσερις πυρήνες. Είναι ήδη δύσκολο να αξιοποιήσουν έξι πυρήνες ταυτόχρονα, πόσο μάλλον οκτώ. Ως εκ τούτου, η απόδοση ανά πυρήνα είναι πολύ πιο σημαντική απ' ότι η απόδοση σε μεγαλύτερο αριθμό πυρήνων.
Αυτό είναι θέμα χρόνου όμως, θέλω να πω είχαμε την επανάσταση των dual-core cpus, γρήγορα, ακολουθούμενη από τέσσερις, έξι και έτσι τώρα οκτώ πυρήνες. Επομένως, όπου είναι σωστά προγραμματισμένες οι multithreaded εφαρμογές, η AMD αρχίζει πραγματικά να λάμπει με τη σειρά FX.
Έτσι τα αντίθετα αποτέλεσμα έρχονται με εφαρμογές που προτιμούν δυο CPU threads και επομένως, αξιοποιήσουν μόνο δύο πυρήνες ... και εδώ είναι όπου η FX σειρά έχει ένα πραγματικά δυσκολία με την απόδοση ανά πυρήνα να δείχνει σημαντική έλλειψη σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό.
Είχατε τη δυνατότητα να δείτε ότι ο FX 8150 κατα κύριο λόγο ανταγωνίζεται με τον Core i5 2500 (ο οποίος κοστίζει 180 ευρώ). Μόλις ξεκινούν οι multithreading εφαρμογές, η απόδοση αυξάνεται γρήγορα και βλέπεται να φτάνει σε απόδοση τον Core i7 2600 (260 ευρώ). Παραδόξως, ακόμη και ο Phenom II X6 1100T (170 ευρώ) στέκεται με αξιοπρέπεια και είναι ως επί το πλείστον στο ίδιο επίπεδο με τον FX 8150 στις περισσότερες των περιπτώσεων, πράγμα που περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Έτσι, προς τα πού πρέπει να τοποθετήσουμε τον FX 8150 τότε; Θέλω να πω, αυτός υποτίθεται ότι είναι ταχύτερος επεξεργαστής της AMD.
Στα παιχνίδια βλέπουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Πήραμε τους συγκεκριμένους δύο τίτλους για να σας δείξουμε αυτή τη διαφορά. Ο παλαιότερος τίτλος, το Far Cry 2, είναι εκεί όπου μπορούμε να δούμε την πτώση της απόδοσης, όπου περιορισμός της CPU είναι γεγονός και η απόδοση ανά πυρήνα του FX 8150 δεν μπορεί να συμβαδίσει με την κάρτα γραφικών (CPU bottleneck). Οι επεξεργαστές Core i7 2500 ή 2600, αν και με τέσσερις πυρήνες έχουν καλύτερη απόδοση ανά πυρήνα, ως εκ τούτου, θα δείτε καλύτερες επιδόσεις. Στις εξαιρετικά υψηλές αναλύσεις η πλατφόρμα της AMD θα κερδίσει λίγο έδαφος χάρη στην καλύτερη υποδομή PCIe lane. Η Intel προσφέρει 8 PCIe 2.0 lanes ενώ η AMD 16 PCIe Gen 2 lanes. Είχαμε ελπίσει για PCIe Gen 3 υποστήριξη για την σειρά 900/FX επίσης, αλλά φαίνεται ότι είναι μελλοντικά πράγματα προφανώς.

About Freegr network

Από το Blogger.