τεχνολογία

Intel “Haswell” επεξεργαστές για το δρόμο

Για τη νέα γενιά επεξεργαστών της Intel, τους λεγόμενους Haswell, γνωρίζουμε ήδη από τη φετινή CES του Las Vegas. Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτούς, ωστόσο, ανακοινώθηκαν τώρα, με αφορμή την έκθεση Computex 2013 στην Ταϊβάν, μαζί με δεκάδες ανακοινώσεις προϊόντων που θα τους ενσωματώνουν. Τι προσφέρουν, όμως, οι “Haswell”, γιατί πρέπει να τους προτιμήσουμε και σε ποια προϊόντα θα τους βρούμε; Σ’ αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντάει το ακόλουθο FAQ του CNET.

Τι είναι λοιπόν οι “Haswell”;

Πρόκειται για το “κωδικό” όνομα της τέταρτης γενιάς των Core i-series processors της Intel, μίας σειράς από chips δηλαδή που βρίσκονται πλέον σχεδόν σε κάθε συσκευή, από laptops έωςdesktops και (Windows) tablets. Η προηγούμενη γενιά, γνωστή με την κωδική ονομασία“Ivy Bridge” είχε ανακοινωθεί το 2012 και τώρα έρχεται η ώρα για τον αντικαταστάτη της. Οι επεξεργαστές “Haswell” έρχονται σε ποικιλία τύπων: desktop-based quad-coreεπεξεργαστές, dual-core mainstream επεξεργαστές, processors με χαμηλή κατανάλωση και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, καθώς και επεξεργαστές που απευθύνονται ειδικά για tablets.

Πότε μπορώ να αποκτήσω ένα PC με αυτούς τους επεξεργαστές;

Σε πρώτη φάση, μπορείτε να αποκτήσετε τους πιο high-end, quad-core επεξεργαστές, οι οποίοι, βέβαια, όπως είναι προφανές, ξεφεύγουν και σε τιμή, αλλά, φυσικά, διαθέτουν κορυφαίες επιδόσεις. Στη συνέχεια, θα κυκλοφορήσουν οι middle-range processors, τους οποίους θα είναι και πιο εύκολο να αποκτήσετε σε κάποιο μηχάνημα.

Πώς θα ξέρετε ότι ένα PC διαθέτει “Haswell”;

Παρόλο που δε θα βρείτε το όνομα “Haswell” σε κανένα κουτί προϊόντος, είναι πολύ εύκολο να τους ξεχωρήσετε. Ονομάζονται ακόμη Core i3, i5 και i7 (ξεκινώντας από τον i3 που είναι πιο αργός έως τον i7 που είναι πιο γρήγορος) με μία ποικιλία ταχυτήτων και ειδών για τον καθένα. Για να είστε σίγουροι ότι αγοράζετε “Haswell”, ωστόσο, θα πρέπει ο αριθμός, μετά το i7 για παράδειγμα, να είναι το 4 (π.χ. Core i7-4650U), καθώς, όπως αναφέραμε, είναι οι προτάσεις 4ης γενιάς τν core i- της Intel. Αντίστοιχα, αν το μηχάνημα που θέλετε να αγοράσετε έχει Ivy Bridge, μετά το i7 ακολουθεί ο αριθμός 3. Από εκεί και πέρα, η Intel έχει δημιουργήσει τέσσερις κατηγορίες με βάση τον τύπο του PC η κάθε μία από τις οποίες χαρακτηρίζεται από ένα γράμμα.“H” για τους high-end quad-core επεξεργαστές, “Μ” για τα mainstream quad-core και dual-core laptops και κάποια desktops, “U” για τα χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης ultrabooks και “Y” για τα υπερχαμηλής κατανάλωσης tablets και αποσπώμενα υβρίδια.

Για παράδειγμα, οι διπύρηνοι “Haswell” τι διαφορετικό έχουν από τα περσινά μοντέλα;

Είναι γρηγορότεροι από τα περσινά μοντέλα, εκεί που κάνουν πραγματικά τη διαφορά όμως, είναι στο ότι προσφέρουν σε ultrabooks και tablets μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και καλύτερη απόδοση γραφικών. Η Intel υποστηρίζει ότι προσφέρουν έως και 3 ώρες μεγαλύτερη απόδοση μπαταρίας για τα ultrabooks και καλύτερα γραφικά στο gaming από τους Ivy Bridge.
blade-14inch-gallery-15-v6

Πόσο καλύτερη αυτονομία θα έχουν τελικά; Θα διαρκούν για μία ολόκληρη μέρα;

Το ελπίζουμε, αλλά το μόνο που μπορεί να δώσει απάντηση σ’ αυτό είναι ένα πραγματικό benchmark test όταν ένα τέτοιο μηχάνημα φτάσει στα χέρια ενός reviewer.

Προσθέτουν αυτοί οι νέοι επεξεργαστές νέα χαρακτηριστικά στα ultrabooks;

Λίγα. Για παράδειγμα έχουν ενσωματωμένο το Wi-Di 4.1, τη νέα έκδοση μίας ασύρματης τεχνολογίας της Intel για τη μεταφορά εικόνας και ήχου σε μία TV ή έναν projector. Η νεότερη έκδοση της τεχνολογίας υπόσχεται λιγότερες καθυστερήσεις και ένα νέο φιλικό στην αφή περιβάλλον για touch PCs. Ωστόσο, θα πρέπει να διαθέτετε μία τηλεόραση που να υποστηρίζει το Wi-Di προφανώς. Επιπλέον, σύμφωνα με την Intel, τα ultrabooks με “Haswell” θα προσφέρουν ταχύτερους χρόνους “wake from sleep” (κάτω από 3 δευτερόλεπτα) και δυνατότητα χρήσης της Webcam και του μικροφώνου των συσκευών για ηχογράφηση gestures και φωνής.
acer-aspire-s7

Πρέπει όλα τα νέα ultrabooks να διαθέτουν οθόνη αφής;

Η Intel κάνει τις οθόνες αφής μία απαίτηση για όλα τα ultrabooks με Intel Core i- τέταρτης γενιάς. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα λεπτά laptops θα πρέπει πλέον να διαθέτουν οθόνη αφής, αυτά που δε θα έχουν όμως δε θα ονομάζονται απλά ultrabooks.

Θα πρέπει να περιμένω για να αγοράσω μία τέτοια συσκευή;

Αν θέλετε ένα ultrabook ή tablet με πραγματικά καλή διάρκεια μπαταρίας, ναι. Για τα mainstream laptops αυτό μένει να αποδειχθεί. Είναι σίγουρα πάντα καλύτερο να αγοράζετε κάτι που διαθέτει καινούριο hardware, όμως η διαφορά σε ένα μεγαλύτερο laptop μπορεί να μην είναι “δραματική”.

Πόσο θα κοστίζουν αυτά τα συστήματα;

Οι τιμές προφανώς θα ποικίλουν αλλά έως τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι σίγουρο ότι θα έχουν κυκλοφορήσει αρκετές σχετικές υλοποιήσεις κάποιες μάλιστα και σε προσιτές τιμές.Για παράδειγμα, ένας dual-core processor τέταρτης γενιάς σε ένα convertible θα μπορούσε να φτάσει την τιμή του ακόμη και στα 399 δολάρια στην Αμερική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, υπολογίστε το ισοδύναμο της τιμής ενός προηγούμενου μοντέλου. Και μην ξεχνάτε ότι οι τιμές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο όταν οi Atom Bay Trail επεξεργαστές έρθουν σε tablets και laptops.

Θα κυκλοφορήσουν Kindle-size Windows tablets;

Προς το παρόν, όχι πολλά. Πρέπει να περιμένουμε τους “Bay Trail”, τους ανανεωμένουςAtom processors της Intel, μία κατηγορία επεξεργαστών που απευθύνεται κυρίως σε netbooksκαι στοχεύει σε entry-level, εξαιρετικά χαμηλής ισχύος, συσκευές. Θα εμφανιστούν σε 11ιντσα και μικρότερα tablets και laptops, ειδικότερα αυτά που θα είναι διαθέσιμα σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Έτσι κι αλλιώς, και σε αυτή τη φάση οι Intel Atom επεξεργαστές ενσωματώνονται σε μικρότερα μοντέλα, όπως π.χ. το Acer Iconia W3, ένα 8ιντσο tablet που ανακοινώθηκε στην Computex 2013, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι “Haswell” δε θα δώσουν το “παρόν” κάποια στιγμή και στις λιγότερες ίντσε

About Freegr network

Από το Blogger.