τεχνολογία

Δίσκοι 5D διατηρούν δεδομένα για δισεκατομμύρια χρόνια

Ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας Οπτικών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ανακοίνωσαν ότι τελειοποίησαν μία τεχνική που μπορεί να εγγράψει δεδομένα σε 5 διαστάσεις, τα οποία μπορούν να μείνουν ασφαλή για δισεκατομμύρια χρόνια.
Με την συγκεκριμένη μέθοδο, χαράζονται δεδομένα σε ένα θερμικά σταθερό δίσκο χρησιμοποιώντας ριπές λέιζερ. Το μέσο αποθήκευσης μπορεί να αποθηκεύσει έως και 360TB ανά δίσκο, μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες έως και 190 ºC και μπορεί να αντέξει έως και 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να αλλοιωθεί.

Στους δίσκους 5D, η πληροφορία αποθηκεύεται στο εσωτερικό τους χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές φυσικές δομές –σαν τελείες- που είναι γνωστές ως nanogratings. Όπως περίπου συμβαίνει και με τις διακεκομμένες γραμμές που συναντούμε στα κοινά CDs, αλλάζουν τον τρόπο που αντανακλάται το φως, αλλά αντί αυτό να συμβαίνει στις δύο διαστάσεις, όπως συμβαίνει περίπου στα κοινά CDs και DVDs, συμβαίνει σε πέντε διαστάσεις. Οι αλλαγές στο φως, μπορούν να αναγνωσθούν για να ανακτηθούν τμήματα της πληροφορίας σχετικά με τον προσανατολισμό της μικροσκοπικής δομής, την ισχύ τους φωτός που διαθλά και την θέση της στον τυπικό τρισδιάστατο χώρο. Σε αυτές τις πρόσθετες διαστάσεις οφείλεται η δυνατότητα των δίσκων 5D να αποθηκεύουν δεδομένα πολύ πιο πυκνά σε σχέση με τους κοινούς οπτικούς δίσκους. Ένας δίσκος Blu-Ray μπορεί να αποθηκεύσει έως και 128GB δεδομένων, ενώ ένας 5D δίσκος με το ίδιο μέγεθος θα μπορούσε να αποθηκεύσει 360TB δεδομένων.

Αν και η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον έχει πραγματοποιήσει επίδειξη της τεχνολογίας από το 2013, τότε μπορούσε να αποθηκεύσει μόνο ένα αρχείο μεγέθους 300kb στον δίσκο. Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν από την πρώτη δοκιμαστική επίδειξη, κατάφεραν να τελειοποιήσουν την τεχνική εγγραφής. “Είναι συναρπαστική η σκέψη ότι δημιουργήσαμε την τεχνολογία για να διατηρούμε έγγραφα και πληροφορίες και να τα αποθηκεύουμε στον χώρο για μελλοντικές γενιές” είπε ο Καθηγητής Peter Kazansky του Optical Research Center σε μία δήλωση. “Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει την τελευταία απόδειξη του πολιτισμού μας: όλα όσα μάθαμε δεν θα ξεχαστούν”.

About Freegr network

Από το Blogger.