τεχνολογία

Η τεχνολογία απειλεί την εργασία

Πίσω από το νοσταλγικό και ελπιδοφόρο ύφος του αποχαιρετιστήριου λόγου του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κρυβόταν ένα πιο σκοτεινό θέμα: ο αγώνας συμπαράστασης στους ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι στην επέλαση της τεχνολογίας. «Το επόμενο κύμα των οικονομικών ανατροπών θα προέλθει από το αδυσώπητο κύμα της αυτοματοποίησης που καταστρέφει θέσεις εργασίας εις βάρος της μεσαίας τάξης», είπε ο κ. Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιρρίπτει ευθύνες για την απώλεια θέσεων εργασίας στο εξωτερικό εμπόριο, στην ανάθεση εργασιών σε τρίτους και στη μετανάστευση. 
Ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε πως αυτοί οι παράγοντες δυσχεραίνουν την κατάσταση της οικονομίας. Χωρίς, όμως, να αναφερθεί στο πρόσωπο του κ. Τραμπ, είπε πως αποσπούν την προσοχή του κόσμου από μια μεγαλύτερη απειλή. Οι οικονομολόγοι συμφωνούν πως η αυτοματοποίηση παίζει, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μεγαλύτερο ρόλο στην απώλεια θέσεων εργασίας απ’ ό,τι η παγκοσμιοποίηση. Αλλά λίγοι άνθρωποι θέλουν να βάλουν φρένο στην τεχνολογική πρόοδο. Αντίθετα, η κυβέρνηση ενθαρρύνει την αξιοποίηση καινοτομιών. Το ερώτημα είναι πώς θα βοηθήσει κανείς αυτούς που πλήττονται απ’ αυτήν. Η ανισότητα που προκαλείται από την αυτοματοποίηση τροφοδοτεί τον κυνισμό και την πολιτική πόλωση, εξήγησε ο κ. Ομπάμα. 
Συνέδεσε την ανισότητα αυτή με τις φυλετικές και γεωγραφικές διακρίσεις που δίχασαν μετεκλογικά τη χώρα. Δεν είναι μόνον οι φυλετικές μειονότητες, οι μετανάστες, οι φτωχοί των πόλεων και οι διαφυλικοί που παλεύουν στη σημερινή κοινωνία αλλά και ο μεσήλικας λευκός που μπορεί να φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι έχει όλα τα πλεονεκτήματα. Εν τούτοις, και το δικό του σύμπαν έχει ανατραπεί από οικονομικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές αλλαγές. Η τεχνολογική πρόοδος θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων εάν δεν είναι ήδη. Το 51% όλων των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι περιλαμβάνουν τυπικές σωματικές εργασίες, όπως και συγκέντρωση με επεξεργασία δεδομένων.
 Ολες αυτές οι δραστηριότητες είναι εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey. Εκεί αναλύονται τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε 800 θέσεις εργασίας. Περίπου το 26% εκτελεί δραστηριότητες που δεν απειλούνται τόσο από την αυτοματοποίηση όπως η επαφή με τον κόσμο. Μόνον το 21% των εργαζομένων θεωρείται προς το παρόν ασφαλές, διότι καλείται να λάβει αποφάσεις ή να διαχειριστεί ανθρώπινο δυναμικό ή να κάνει δημιουργική εργασία. Ο κλάδος παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου υγείας και εκπαίδευσης, είναι πιο θωρακισμένος. Αλλά ακόμη και στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, η εστίαση είναι περισσότερο ευάλωτη από τη μεταποίηση. Το 73% των υπηρεσιών εστίασης μπορεί να αυτοματοποιηθεί.

About Freegr network

Από το Blogger.