ειδήσεις

Φοιτητές δημιούργησαν έναν «έξυπνο κάδο ανακύκλωσης

Μια καινοτόμος πρόταση με θέμα την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων στα κέντρα διαμονής προσφύγων, έλαβε μέρος στο φετινό «THE Port Humanitarian Tech Hub 2017/CERN», που έγινε στη Γενεύη. Στην υλοποίησή της προχώρησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αιγαίου, Θανάσης Κουκούλης, Ειρήνη Μορίκη, Διαμαντίνα Ψευτογκά, Εύα Τσακαλή και Βαγγέλης Αναγνωστόπουλος. Η ιδέα, που ξεκίνησε από το μάθημα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο τμήμα Περιβάλλοντος, εξελίχθηκε σε μια καινοτόμο πρόταση για την αντιμετώπιση του πιεστικού προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στα κέντρα διαμονής προσφύγων, με έμφαση στον ανταποδοτικό χαρακτήρα του έργου.
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δουλεύοντας εντατικά, για 60 ώρες, μέσα στην «πλατεία ιδεών» (Ideasquare) του CERN, η διευρυμένη ομάδα των φοιτητών και φοιτητριών, με τους μέντορες τους, Μαρία Χατζηαντωνίου και Βασίλη Σοφιαδέλλη και προσκεκλημένους επιστήμονες και ειδικούς, προχώρησε στην πρακτική ανάπτυξη του πρωτοτύπου του έργου με τίτλο «Trash, we can!». Το τελικό αποτέλεσμα, όπως εξελίχθηκε, αφορά στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής στο κινητό, η οποία επικοινωνεί με έναν έξυπνο κάδο ανακύκλωσης και με ανταποδοτικό χαρακτήρα προωθεί την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των προσφύγων στην ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών.
Η παροχή/προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως free WiFi ή εκπτώσεων σε αγορές και προμήθειες, είναι το αρχικό ανταποδοτικό κίνητρο. Η όλη διαδικασία συνδέεται με παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης εργαστηρίων upcycling για σχεδιασμό, παραγωγή και πώληση προϊόντων από υλικά ανακύκλωσης, με επιπλέον οικονομικά οφέλη για τους συμμετέχοντες και τη συνολική κοινότητα των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων. Το έργο με το δυναμικό μήνυμα «Trash to Treasure» παρουσιάστηκε στο εμβληματικό «Globe of Science & Innovation» του CERN, μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό, στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών. Η πρόταση από τη Λέσβο κέντρισε το ενδιαφέρον των συνεργατών και του ακροατηρίου, ως ένα έργο ευρύτερης εφαρμογής, καθόσον συνδυάζει την επίλυση ενός πιεστικού προβλήματος, όπως αυτό της συσσώρευσης απορριμμάτων, με την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας και ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού νομίσματος.

About Freegr network

Από το Blogger.