ειδήσεις

Η Microsoft δίνει στο Linux 60.000 ευρεσιτεχνίες

Οι καιροί αλλάζουν, με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Microsoft που άλλες εποχές θα έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σύμφωνα μ' αυτή, η Microsoft είναι από χθες το νέο μέλος του Open Invention Network (OIN), παρέχοντας 60.000 ευρεσιτεχνίες της στη συγκεκριμένη ομάδα, στόχος της οποία είναι η προστασία του Linux από σχετικές αγωγές. 
Η κίνηση αυτή προκαλεί σίγουρα έκπληξη αφού όλα αυτά τα χρόνια, η Microsoft προστάτευε -και μάλιστα επιθετικά- τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχει στη διάθεσή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πληρωμή δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία από τη Samsung αλλά και από τη Google σε περιπτώσεις ευρεσιτεχνιών που έχουν να κάνουν με την πλατφόρμα του Android. Και η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια άλλων παρόμοιων κινήσεων καθώς και του «ανοίγματος» της Microsoft προς την κοινότητα ελεύθερου λογισμικού τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την εποχή που ανέλαβε καθήκοντα CEO ο Satya Nadella. Σύμφωνα με τον Eric Anderson, υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, η εταιρεία του επιθυμεί «την παρουσία τεχνολογιών που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών, σε κάθε συσκευή». 
Προσθέτει ακόμα ότι «μάθαμε επίσης ότι η συνεργασία κατά την ανάπτυξη εφαρμογών μέσα από τη διαδικασία του open source, μπορεί να επιταχύνει την καινοτομία». Υπάρχουν σημαντικά οφέλη για κάθε εταιρεία που είναι μέλος του OIN αφού οι μηχανικοί της αποκτούν πρόσβαση στο σύνολο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των άλλων μελών της ομάδας, χωρίς όμως να τους ανήκουν. Επί του παρόντος, το OIN παρέχει μια πλατφόρμα αδειών χρήσης για περίπου 2650 εταιρείες παγκοσμίως μεταξύ των οποίων η Google, η IBM, η NEC, η Philips, η Sony και η Toyota

About Freegr network

Από το Blogger.