ειδήσεις

Windows: τι είναι το αρχείο NTUSER DAT;

Σε κάθε προφίλ χρήστη των Windows υπάρχει ένα κρυφό αρχείο που ονομάζεται NTUSER.DAT. Αυτό το αρχείο περιέχει τις ρυθμίσεις και τις προτιμήσεις κάθε χρήστη. Έτσι απαγορεύεται δια ροπάλου η διαγραφή και η επεξεργασία του συγκεκριμένου αρχείου.
Τα Windows το φορτώνουν αυτόματα, το αλλάζουν και το αποθηκεύουν χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάτι. Κάθε φορά που αλλάζετε την εμφάνιση ή κάποια ρύθμιση στο προφίλ σας στα Windows και στα εγκατεστημένα προγράμματα, τα Windows θα πρέπει να θυμούνται τις ρυθμίσεις σας για το επόμενο boot.
Το λειτουργικό της Microsoft αποθηκεύει αρχικά αυτές τις πληροφορίες στο μητρώο της ομάδας HKEY_CURRENT_USER. Στη συνέχεια, όταν αποσυνδέεστε ή τερματίζετε τα Windows, αποθηκεύουν αυτές τις πληροφορίες στο αρχείο NTUSER.DAT. Έτσι την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε στα Windows, φορτώσουν το NTUSER.DAT στη μνήμη και όλες οι προτιμήσεις σας φορτώνονται ξανά στο μητρώο. Αυτή η διαδικασία σάς επιτρέπει να έχετε προσωπικές ρυθμίσεις μοναδικές σε κάθε προφίλ χρήστη, όπως το επιλεγμένο φόντο της επιφάνειας εργασίας σας.
Το όνομα NTUSER.DAT προέρχεται από τα Windows NT, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τα Windows 3.1 και το USER. Η Microsoft χρησιμοποιεί την επέκταση DAT με οποιοδήποτε αρχείο που περιέχει δεδομένα.
Τα Windows δεν υποστήριζαν πάντα τα προφίλ των χρηστών. Στις πρώτες εκδόσεις κατά την εκκίνηση των Windows, κάθε χρήστης έβλεπε την ίδια επιφάνεια εργασίας, τα ίδια αρχεία και εφαρμογές.
Τα Windows από τότε υποστηρίζουν πολλούς χρήστες στο ίδιο μηχάνημα. Αυτό μπορεί να συμβεί με ένα διαφορετικό αρχείο NTUSER.DAT στο προφίλ του κάθε χρήστη.
Για να δείτε το αρχείο σας ακολουθήστε την διαδρομή:
C:\Χρήστες\_το_όνομα_χρήστη_που_χρησιμοποιείτε_
ή πληκτρολογώντας στη γραμμή διευθύνσεων του File Explorer (και μετά Enter):
%userprofile%
Αν δεν βλέπετε το αρχείο NTUSER.DAT, μην ανησυχείτε. Η Microsoft απλά δεν θέλει να επεξεργαστείτε ή να διαγράψετε αυτό το αρχείο, και έτσι το έκρυψε. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή Εμφάνιση κρυφών αρχείων και θα το δείτε.
Όταν δείτε το αρχείο που περιέχει τις ρυθμίσεις του προφίλ σας, θα δείτε ένα ή και περισσότερα αρχεία ntuser.dat.LOG. Κάθε φορά που κάνετε μια αλλαγή, τα Windows αποθηκεύουν τις νέες σας προτιμήσεις στο αρχείο NTUSER.DAT. Αλλά πρώτα, κάνουν ένα αντίγραφο που το μετονομάζουν σε ntuser.dat.LOG.
Όπως προαναφέραμε δεν θα πρέπει ποτέ να διαγράψετε το αρχείο NTUSER.DAT, γιατί τα Windows δεν θα μπορούν να φορτώσουν τις ρυθμίσεις και τις προτιμήσεις σας. Ουσιαστικά διαγράφοντας το αρχείο, καταστρέφετε το προφίλ σας. Έτσι με την επόμενη σύνδεσή σας θα παρατηρήσετε ότι τα Windows δεν θα μπορούν να συνδεθούν στο λογαριασμό σας.
Το αρχείο NTUSER.DAT δεν είναι συνήθως μεγάλο αρχείο, αφού φτάνει τα 3 megabyte σε νέους υπολογιστές και μέχρι τα 17 με 20 megabytes σε υπολογιστές που χρησιμοποιείτε χρόνια.
Το συγκεκριμένο αρχείο, καλό θα ήταν να μην προσπαθήσετε να το επεξεργαστείτε. Ορισμένοι διαχειριστές μπορούν να το κάνουν για να προκαλέσουν γρήγορες αλλαγές σε πολλούς χρήστες, αλλά αν δεν γνωρίζετε μην το σκεφτείτε καν.
Για αλλαγές στο μητρώο χρησιμοποιήστε το Regedit.

About Freegr network

Από το Blogger.