Κάθε μέρα διαβάζουμε στο διαδίκτυο και σε έντυπα για χάκερς που υποκλέπτουν ευαίσθητα δεδομένα, για διαφημιστές που καταγράφουν τη δραστηριότητα μας και για σκοτεινούς τύπους που εκμεταλλεύονται τις φωτογραφίες μας στα κοινωνικά δίκτυα. Δεκάδες άλλες παρόμοιες ενέργειες που έχουν σχέση με τα προσωπικά μας δεδομένα μας επηρεάζουν συνεχώς. Ευτυχώς, ακόμη διατηρούμε μεγάλο έλεγχο στα δεδομένα μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε και εμείς σας παρουσιάζουμε πέντε από τους πιο βασικούς:
- Κρατήστε τη διεύθυνση του email και το τηλέφωνο σας προσωπικά
Εάν αρχίσετε να χρησιμοποιείται ανοιχτά στα κοινωνικά δίκτυα και στις διάφορες ιστοσελίδες το email και το τηλέφωνο σας σε δημόσια θέα, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν χιλιάδες μηνύματα spam και ανεπιθύμητες κλήσεις στο τηλέφωνό σας. Πολλές φορές είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία αυτά για την εγγραφή σας σε κάποια υπηρεσία, ωστόσο φροντίστε να μην κοινοποιείτε τα ευαίσθητα αυτά στοιχεία από δω και από κει, σε τυχαίους ανθρώπους και σε κοινωνικά δίκτυα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό email, ακόμη ενδεχομένως και ένα ξεχωριστό αριθμό τηλεφώνου για τέτοιες περιπτώσεις.
- Χρησιμοποιήστε κάποιο VPN
Τα VPN αποτελούν πιθανότατα τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας στο διαδίκτυο. Προσφέρουν εντελώς ανώνυμη περιήγηση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολλαπλές συσκευές, πχ. από τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή και το κινητό σας τηλέφωνο. Τα VPN κρυπτογραφούν αποτελεσματικά τα δεδομένα σας και κρύβουν τη διεύθυνση IP σας. Υπάρχουν εκατοντάδες VPN και η ποιότητά τους ποικίλει. Χρησιμοποιήστε κάποιο αξιόπιστο VPN όπως το NordVPN για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα δωρεάν VPN δεν αποτελούν αξιόπιστες λύσεις.
- Αποφύγετε τα δίκτυα Wi-Fi
Τα δίκτυα wi-fi είναι σίγουρα πρακτικά, ιδιαίτερα εάν το πρόγραμμά της κινητής τηλεφωνίας σας δεν σας προσφέρει απεριόριστο όγκο δεδομένων. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα δημόσια Wi-Fi συνήθως δεν κρυπτογραφούνται τα δεδομένα, πράγμα που σημαίνει πως οποιοσδήποτε στο ίδιο δίκτυο μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας. Αποφύγετε τη μετάδοση συνθηματικών, δεδομένων πιστωτικών καρτών κλπ. στα δημόσια δίκτυα Wi-Fi.
- Χρησιμοποιήστε ανώνυμη περιήγηση
Οι φυλλομετρητές, όπως είναι για παράδειγμα Chrome ή ο Firefox, προσφέρουν την επιλογή τηςανώνυμης περιήγησης (incognito ή private mode). Xρησιμοποιήστε απαραίτητα αυτή την επιλογή όταν χρησιμοποιείτε κάποιον υπολογιστή που δεν είναι δικός σας. Τουλάχιστον τοπικά, τα δεδομένα της δραστηριότητά σας δεν θα καταγραφούν.
- Φροντίστε οι λογαριασμοί σας τα κοινωνικά δίκτυα να είναι ιδιωτικοί
Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε το προφίλ σας ανοιχτό δημόσια (να το βλέπουν δηλαδή όλοι οι χρήστες χωρίς περιορισμούς) ή ιδιωτικά (να έχουν πρόσβαση στο προφίλ σας μόνο οι φίλοι σας). Έτσι οι άγνωστοι δεν θα έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες και γενικότερα στις κοινοποιήσεις σας. Καλό θα ήταν επίσης να μην βάλετε στο προφίλ σας το email και το τηλέφωνο σας. Άλλωστε οι φίλοι σας πιθανότατα έχουν ήδη γνώση των στοιχείων αυτών.
Συμπέρασμα
Η διατήρηση της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει. Είναι πιθανό κάποιος να κλέψει τα προσωπικά μας δεδομένα, όπως αντίστοιχα μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει μία φυσική ληστεία. Αν το καλοσκεφτείτε δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο. Εφαρμόστε τις παραπάνω υποδείξεις και φροντίστε να είστε πάντα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, προκειμένου να αποφύγετε τους μπελάδες.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου