Στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα επεισόδιο, αλλά αυτή τη φορά το πράγμα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τις “παιδικές” διαμάχες για αγροτικά και τεχνολογικά προϊόντα.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποκάλυψε ότι έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία του δικού της ψηφιακού νομίσματος μετά από 5 χρόνια δουλειάς και παρότι δεν το χαρακτηρίζει ως “κρυπτονόμισμα”, τονίζει ότι βασίζεται σε μια πιο πολύπλοκη δομή. Η ρυθμιστική αρχή και γενικά ο έλεγχος θα γίνεται με τη συνεργασία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας με τις συμβατικές εμπορικές τράπεζες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διανομή – διαχείριση του ψηφιακού νομίσματος για την γιγαντιαία οικονομία και τον πληθυσμό της Κίνας. Δεν θα βασίζεται αποκλειστικά σε τεχνολογία blockchain, διότι δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του εμπορίου.
Να σημειωθεί ότι η στάση της Κίνας απέναντι στα κρυπτονομίσματα δεν ήταν ποτέ απόλυτα θετική.
Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι αυτή η μορφή νομίσματος μπορεί να προκαλέσει χάος στις συναλλαγές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι κερδοσκόποι πωλούν ή ανταλλάσσουν πραγματικό χρήμα για χάριν του ψηφιακού. Με αυτή την προσέγγιση που μαθαίνουμε σήμερα, θεωρητικά θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια πιο ισορροπημένη κατάσταση όπου φυσικά η κυβέρνηση της Κίνας θα έχει το πάνω χέρι.
Εκτός, όμως, από το οικονομικό σκέλος, η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμα μία πολύ σοβαρή ένδειξη ότι η Κίνα θέλει να γίνει εντελώς ανεξάρτητη από κάθε είδους ξένη τεχνολογία και ενδεχομένως αν κυλήσει σωστά το ψηφιακό νόμισμα της, ίσως γίνει ένα πιο ελκυστικό προϊόν για τους επενδυτές μέσα στην επόμενη δεκαετία. Και εκεί ακριβώς θα δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ευρώπη (θυμίζει λίγο Mr. Robot η φάση…).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου