επιστήμη

Πολυχάπι εναντίον εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων


 Ομάδα ερευνητών μελέτησε τα αποτελέσματα τριών δοκιμών ενός νέου χαπιού που περιέχει διαφορετικά φάρμακα. Το πολυχάπι προορίζεται για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το χάπι περιέχει στατίνες με στόχο την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, δύο τουλάχιστον φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και ασπιρίνη για την αραίωση του αίματος η οποία αποτρέπει τον σχηματισμό θρομβώσεων.

Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Lancet» παρουσιάζουν τα ευρήματα των τριών δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 18 χιλιάδες άτομα. Κάποιοι εξ αυτών έπαιρναν το χάπι, κάποιοι έπαιρναν εικονικό χάπι (πλασέμπο) και κάποιοι δεν έπαιρναν ούτε το πολυχάπι ούτε το πλασέμπο.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι σε εκείνους που έπαιρναν το πολυχάπι ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος μειώθηκε κατά 53% ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 51%. Παράλληλα οι πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών όπως γαστρεντερική αιμορραγία δεν παρουσίασαν κάποια αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με τους αντίστοιχους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που παίρνουν τα ίδια φάρμακα αλλά ξεχωριστά το καθένα από αυτά.

 «Η ιδέα ότι ένα πολυχάπι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα εδώ και 20 χρόνια αλλά τώρα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πράγματι η θεραπεία αυτή έχει μεγάλα οφέλη και ήρθε ο καιρός να χρησιμοποιηθεί» αναφέρει ο Σαλίμ Γιουσούφ, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε τη μελέτη. Η ομάδα του Γιουσούφ πραγματοποίησε μάλιστα μια από τις τρεις δοκιμές.

Οι υποστηρικτές της χρήσης του πολυχαπιού υποστηρίζουν θα πρέπει να δίνεται όχι μόνο σε ασθενείς αλλά και σε υγιή άτομα γιατί θα λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Παρόλα αυτά αν τελικά το πολυχάπι πάρει άδεια να κυκλοφορήσει στην αγορά αναμένεται σε πρώτη τουλάχιστον φάση να δίνεται σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, πρώην και νυν καπνιστές, άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων και γενικά άτομα με αυξημένες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

About Freegr network

Από το Blogger.