freegr

ΓΝΗΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΙΩΝΑ


 Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να περάσει η χώρα στην ψηφιακή εποχή. Πολλές χρονοβόρες διαδικασίες και συναλλαγές με το δημόσιο γίνονται πλέον με ένα κλικ. Η ψηφιακή αυτή καινοτομία έχει ήδη γίνει για εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις και απομένει μόνο η ολοκλήρωση τυπικών διαδικασιών για να «ανέβει» στον αέρα και το ψηφιακό γνήσιο της υπογραφής.

Ετσι, στις 1.200 περίπου ψηφιακές εφαρμογές του gov.gr θα προστεθεί και η συγκεκριμένη που αφορά το γνήσιο της υπογραφής και σε έγγραφα που δεν αφορούν εξουσιοδοτήσεις ή υπεύθυνες δηλώσεις.

Η υπηρεσία που θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες και θα επιτρέπει στους πολίτες να θέτουν ηλεκτρονικά την υπογραφή τους σε έγγραφο με οποιονδήποτε τίτλο και για οποιοδήποτε περιεχόμενο. Μάλιστα η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι ανάλογη με αυτή της ηλεκτρονικής έκδοσης εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Ο πολίτης θα εισέρχεται στην πλατφόρμα gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet. Στη συνέχεια θα αναρτά προς υπογραφή το έγγραφο και θα επιλέγει τα σημεία που θέλει να μπει η υπογραφή του. Σε περίπτωση που δεν έχει δηλώσει τον αριθμό του κινητού του στο Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, θα πρέπει να το επιβεβαιώσει μέσω των κωδικών Web Banking. Μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το έγγραφο θα είναι διαθέσιμο για εκτύπωση ή ηλεκτρονική αποστολή.

Αυτή η υπηρεσία έρχεται να βάλει ένα τέλος στο κεφάλαιο των κοινών βεβαιώσεων γνήσιου της υπογραφής και συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των ΚΕΠ από αυτές τις διαδικασίες. Την ίδια ώρα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά τις διαδικασίες για την ψηφιοποίηση διαδικασιών ενώπιον εισαγγελέα. Για παράδειγμα άυλο διαζύγιο, δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου.

Παράλληλη δε δράση του αποτελεί η χορήγηση ηλεκτρονικών υπογραφών σε εμπορικούς και επιστημονικούς κλάδους προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρηματικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

iefimerida

About Freegr network

Από το Blogger.