Πύλες για ένα άλλο σύμπαν οι μαύρες τρύπες


Σε εναλλακτικό σύμπαν καταλήγουν τα αντικείμενα που πέφτουν σε μαύρες τρύπες, σύμφωνα με νέα θεωρία του καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ. Οι μαύρες τρύπες δεν καταστρέφουν καθετί που διέρχεται κοντά στο γιγάντιο βαρυτικό τους πεδίο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Χόκινγκ και των συναδέλφων του Αντριου Στρόμιντζερ του Χάρβαρντ και Μάλκολμ Πέρι του Κέμπριτζ, η οποία δημοσιεύθηκε στο πρόσφατο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Physical Review Letters. Αν η θεωρία των τριών φυσικών είναι ορθή, ίσως προσφέρει απαντήσεις σε ένα από τα κεντρικά παράδοξα σχετικά με τις μαύρες τρύπες.
Η θεωρία του καθηγητή Χόκινγκ αμφισβητεί την επικρατούσα αντίληψη, που θέλει τις μαύρες τρύπες να συνθλίβουν τα πάντα καταστρέφοντάς τα. Αυτό, βέβαια, είναι προβληματικό, καθώς κάποιες πληροφορίες για το αντικείμενο πρέπει να διατηρηθούν παρά την απορρόφησή του στη μαύρη τρύπα. Το σύμπαν θεωρείται ότι διατηρεί ιδιότυπο «αρχείο» του περιεχομένου του, ακόμη και αν κομμάτια του έχουν απορροφηθεί από μαύρες τρύπες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν. Μέχρι στιγμής, όμως, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το αρχείο αυτό καταστρεφόταν μαζί με το αντικείμενο, μετά την πτώση του στη μαύρη τρύπα. Ο καθηγητής Χόκινγκ, ωστόσο, εξέθεσε πέρυσι τη θεωρία ότι τα αντικείμενα που εισέρχονται σε μαύρες τρύπες δεν πρέπει να χάνουν κάθε ελπίδα εξόδου από αυτή, έστω και αν αυτή η έξοδος δεν είναι το ίδιο σημείο από το οποίο εισήλθαν.
Το παράδοξο επιλύεται αν υποθέσουμε ότι η πληροφορία αποθηκεύεται στο όριο της τρύπας, τον ορίζοντα γεγονότων, σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι η πληροφορία δεν χάνεται οριστικά. «Οι μαύρες τρύπες δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που νομίζαμε κάποτε. Αν πιστεύετε ότι είστε εγκλωβισμένοι για πάντα σε μια μαύρη τρύπα, μην απελπίζεστε. Υπάρχει διέξοδος», είχε πει πέρυσι κατά τη διάρκεια διάλεξής του ο Στίβεν Χόκινγκ, όπως αναφέρει σε χθεσινό της άρθρο η διαδικτυακή εφημερίδα Independent. Η διέξοδος αυτή, όμως, δεν θα μας επανέφερε στο σημείο εισόδου, αλλά θα μας εξαπέλυε σε κάποιο άλλο σημείο του χωρόχρονου, ίσως ακόμη και σε εναλλακτικό σύμπαν. «Η εναλλακτική ύπαρξη χάρη στις μαύρες τρύπες ίσως να είναι εφικτή. Η μαύρη τρύπα θα πρέπει να έχει γιγαντιαίες διαστάσεις, ενώ, αν περιστρέφεται, μπορεί να διαθέτει δίοδο προς ένα άλλο σύμπαν. Να ξέρετε, όμως, ότι η επάνοδος στο δικό μας σύμπαν θα είναι αδύνατη. Το συμπέρασμά μου είναι ότι, αν και παραμένω ενθουσιώδης με τα διαστημικά ταξίδια, δεν θα δοκίμαζα ποτέ κάτι τέτοιο», είχε πει ο Στίβεν Χόκινγκ στην περυσινή του διάλεξη. Η θεωρία του Χόκινγκ μάς βοηθά να διατηρήσουμε ακέραιες ορισμένες από τις υποθέσεις μας για το δικό μας σύμπαν. Αν είναι δυνατόν να καταστρέψουμε πληροφορίες, τότε η υπόθεση ότι το παρελθόν δεν υπάρχει καθίσταται εφικτή. Οι μαύρες τρύπες μπορεί να είναι ικανές να καταστρέψουν τμήματα του παρελθόντος μας. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για το πώς οι πληροφορίες μπορούν να διατηρηθούν αν εισέλθουν στο πεδίο μιας μαύρης τρύπας. Την ιδιότητα αυτή της μαύρης τρύπας εξασφαλίζει η «κβαντική κόμη» στα άκρα της.

, , , , ,

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ FORUM

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

LIVE RADIO

Live Radio

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.