Facebook

Κώδικας Συμπεριφοράς εναντίον της ρητορικής του μίσους στο Διαδίκτυο

Σε ένα νέο “Κώδικα Συμπεριφοράς” εναντίον της ρητορικής του μίσους μέσω του Διαδικτύου, δεσμεύονται οι κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας. Χθες, Facebook, Twitter, YouTube και Microsoft, ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψαν το νέο κώδικα, που περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο στην Ευρώπη. Το στοίχημα των τεχνολογικών ομίλων είναι να διασφαλίσουν ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν θα παρέχουν τη δυνατότητα στη ρητορική μίσους να εξαπλώνεται παράνομα, σαν ιός, στο Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να εγγυηθούν την προώθηση και διευκόλυνση της ελευθερίας έκφρασης σε ολόκληρο τον κόσμο του Διαδικτύου.
 Από την πλευρά της, η Επιτροπή επιδιώκει με το νέο κώδικα να διασφαλίσει, για παράδειγμα, ότι η ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο θα εξετάζεται εσπευσμένα από “διαδικτυακούς διαμεσολαβητές” και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε εύθετο χρονικό πλαίσιο μετά την παραλαβή έγκυρης σχετικής ειδοποίησης. Μεταξύ άλλων, στη βάση του νέου Κώδικα Συμπεριφοράς, οι εταιρείες τεχνολογίας δεσμεύονται να εξετάζουν την πλειονότητα των έγκυρων ειδοποιήσεων για την απόσυρση ρητορικής μίσους σε λιγότερο από 24 ώρες κι εφόσον απαιτείται, να αποσύρουν το περιεχόμενο ή να απενεργοποιούν την πρόσβαση σε αυτό.
Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών δεσμεύονται, εξάλλου, να θεσπίσουν κανόνες ή κατευθυντήριες οδηγίες χρήσης των υπηρεσιών τους από την κοινότητα των χρηστών, με τις οποίες να αποσαφηνίζουν ότι απαγορεύουν την προώθηση πράξεων υποκίνησης βίας ή μίσους.

About Freegr network

Από το Blogger.