Το Hubble δείχνει ότι το σύμπαν διαστέλλεται με ταχύτερο ρυθμό

Νέες μετρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνουν ότι το σύμπαν διαστέλλεται μεταξύ 5% και 9% ταχύτερα από όσο αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες. Οι διαστημικές υπηρεσίες NASA και ESA μέτρησαν την απόσταση από περίπου 2400 αστέρια σε 19 γαλαξίες πέρα από τον δικό μας, και στην συνέχεια πήραν τα δεδομένα και τα σύγκριναν με τα δεδομένα από τις μετρήσεις κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας από τους δορυφόρους Planck και WMAP, και από ότι φαίνεται κάτι δεν πήγε καλά στο τελικό… σύνολο.
Με βάση την νέα ακριβέστερη μέτρηση (χρησιμοποιήθηκε μία τεχνική που μειώνει σημαντικά το ποσοστό αβεβαιότητας για τον ρυθμό επέκτασης του σύμπαντος στο 2.4% περίπου και γίνονται προσπάθειες να πέσει κάτω από το 1%) ο ρυθμός διαστολής που είναι γνωστός και ως “Σταθερά του Χάμπλ” εκτιμάται ότι είναι 73,2 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ (ένα παρσέκ ισοδυναμεί με περίπου 3,26 έτη φωτός). Με αυτόν τον ρυθμό επέκτασης, οι κοσμικές αποστάσεις ανάμεσα στα ουράνια σώματα σε περίπου 9,8 δισεκατομμύρια χρόνια θα διπλασιαστούν.
Ο Adam Reiss, επικεφαλής της έρευνας και νομπελίστας εξηγεί ότι το αποτέλεσμα των νέων ακριβέστερων μετρήσεων όχι μόνο δείχνει ότι το σύμπαν διαστέλλεται ταχύτερα, αλλά ότι τα νέα στοιχεία ενδεχομένως θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τα μέρη του σύμπαντος που για την ώρα αδυνατούμε να καταλάβουμε, όπως είναι η σκοτεινή ύλη, η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ακτινοβολία.

, , , , ,

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ FORUM

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

LIVE RADIO

Live Radio

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.