ειδήσεις

O Opera 10.10 μεταμορφώνει το Internet

Η Opera κυκλοφόρησε την έκδοση 10.10 του Opera browser, μιας έκδοσης που ενσωματώνει την τεχνολογία Opera Unite. Μέσω αυτής της τεχνολογίας ο browser επωμίζεται το ρόλο ενός προσωπικού server. Η νορβηγική εταιρεία υπόσχεται με το Opera 10.10 και το Opera Unite να δώσει μια νέα πνοή στο Internet. Το Opera Unite σπάει τους φραγμούς στην ανταλλαγή δεδομένων μέσω διαφορετικών συσκευών και πλατφόρμων και ενσωματώνεται στη νέα έκδοση του browser. Ουσιαστικά πρόκειται για μια υπηρεσία proxy που επιτρέπει την πρόσβαση σε clients από έξωθεν, ακόμα και όταν παρεμβάλλεται ένας NAT router ή μια δημόσια διεύθυνση IP.
Το Opera Unite βασίζεται σε πρότυπα του Web κι έτσι από την πλευρά του χρήστη απαιτείται μόνο ένας browser. Έτσι μπορείτε να ελέγξετε ποια από τα προσωπικά σας δεδομένα θα ανταλλάσσονται με άλλους, ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει εφαρμογές γι' αυτήν την ανοικτή πλατφόρμα. Εφαρμογές που υλοποιούνται με την χρήση HTML, CSS και Javascript (το πώς γίνεται αυτό αναλύεται διεξοδικότερα στα σχετικά tutorials της Opera). Και για να παρακινήσει τους προγραμματιστές να ασχοληθούν, η Opera ξεκίνησε ένα διαγωνισμό για τις καλύτερες εφαρμογές του Opera Unite.
Βέβαια ο Opera 10.10 φέρνει, ήδη, μερικές εφαρμογές Unite μαζί του. Όπως είναι το Photo-Sharing με το οποίο μπορείτε, για παράδειγμα, να δημιουργήσετε στο Internet γκαλερί φωτογραφιών, οι οποίες είναι αποθηκευμένες στον υπολογιστή σας. Ή το File Sharing (που επιτρέπει την απευθείας ανταλλαγή αρχείων, χωρίς να χρειαστεί να τα μεταφέρετε πρώτα στο δίκτυο) και το Media Player (με τον οποίο μπορείτε να ακούσετε μέσω του browser τη μουσική που είναι αποθηκευμένη στο PC σας από οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή).
Η ομάδα ανάπτυξης του Opera προσφέρει τα σχετικά APIs, ώστε να τα χρησιμοποιήοσυν όσοι ενδιαφέρονται για να αναπτύξουν και άλλες υπηρεσίες για το Opera Unite. Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε και στα έγγραφα που φιλοξενούνται στο Opera Unite developers primer. Ο Opera 10.10 με το Opera Unite διατίθεται ήδη για download σε εκδόσεις για Windows, Linux, MacOS X, BSD και Solaris στη διεύθυνση opera.com/browser/download .

About Freegr network

Από το Blogger.