ειδήσεις

H Intel προετοιμάζει την αρχιτεκτονική Haswell

Ο επεξεργαστή που θα διαδεχτεί τους Sandy Bridge ηδη προετοιμάζεται στα εργαστήρια της Intel. Μάλιστα σύμφωνα με το «Intel Software Network blog» η κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για το 2013.
Όταν ο νέος επεξεργαστής προσαρμοστεί σε φορητούς υπολογιστές, θα είναι το «Intel’s first system-on-a-chip» chipset για την mainstream αγορά laptops.
Η πλατφόρμα θα έχει την κωδική ονομασία "Haswell", κατασκευάζεται στα 22nm, έχει αρχιτεκτονική x86 και θα χρησιμοποιεί την ίδια 3D transistor technology των Ivy Bridge του 2012 με κάποιες βελτιώσεις στην μνήμη cache και στον συνεπεξεργαστή.
Πιθανότατα, η πιο αξιοπρόσεκτη αλλαγή είναι η ενσωμάτωση της GPU μέσα στο die του επεξεργαστή. Η on-die GPU έχει «Advanced Vector Extensions» (AVX).
Αυτές οι επεκτάσεις κάνουν αρκετά πιο γρήγορο έναν φορητό υπολογιστή κι έτσι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία διακριτού κυκλώματος γραφικών.
Βέβαια, όλοι ξέρουμε ότι και οι Sandy Bridge έχουν κύκλωμα γραφικών on die, αλλά όπως αναφέρει το DailyTec, ήδη είναι πολύ πίσω από τους AMD Llano Fusion processors που θα τους δούμε στην αγορά άμεσα. Η αρχιτεκτονικη Intel Haswell αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στα μελλοντικά υπερφορητά Ultrabooks, όπως το επερχόμενο Asus UX21

About Freegr network

Από το Blogger.