ειδήσεις

Η Intel υφαίνει το μέλλον με το Ultra Book

Με την πάροδο των τελευταίων χρόνων παρατηρούμε ότι η τεχνολογία προχωράει, και τα λατρεμένα μας gadget γίνονται όλο και πιο έξυπνα, harder, better faster, stronger όπως θα έλεγαν οι daft punk! Τα Smartphone θυμίζουν περισσότερο υπολογιστές υπό κλίμακα, και τα tablet από ότι φαίνεται ήρθαν να αντικαταστήσουν τα notebooks. Αν και τα netbooks δεν είναι νεκρά, η πιο σωστή διατύπωση είναι να πούμε ότι μετά την πρώτη εμφάνιση τους και τον ντόρο που είχαν κάνει τότε χάθηκε το ενδιαφέρον για αυτά. Είμαι σίγουρος θα αναρωτιέστε, ποια θα είναι η εξέλιξη των PC; Πρέπει και εκείνα να εξελιχθούν και να παίξουν τον ρόλο τους. Ως γνωστόν το hardware στηρίζεται στο software, αλλά και το αντίθετο, υπάρχει μια ιδιαίτερα στενή σχέση μεταξύ τους. Καθώς μια δυνατή κάρτα γραφικών ή ένας επεξεργαστής με πολλούς πυρήνες είναι άχρηστος χωρίς το κατάλληλο λογισμικό.
Το πιο πιθανόν λοιπόν είναι τα λειτουργικά συστήματα, καθώς και το ίδιο το hardware των προσωπικών υπολογιστών, να υιοθετήσει τα πλεονεκτήματα και τις καινοτομίες των smart phones και Tablets. Σας φαίνεται απίθανο; Ξανασκεφτείτε το. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επεξεργαστές Sandy Bridge της Intel που ενσωματώνουν στο ίδιο chip μια κάρτα γραφικών, καθώς και η αντίστοιχη σειρά της AMD. Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι δύο εταιρίες δεν φτιάχνουν πλέον ξεχωριστά chip, αλλά ολοκληρωμένα SoC (Ολοκληρωμένο σύστημα σε ένα chip). Κάτι παρόμοιο με αυτό που θα βρείτε σε ένα smart phone, αλλά σε μεγαλύτερη κλίματα.
Το Ultrabook πρόκειται να αρχίσει σαν πιλοτικό πρόγραμμα με μερικά συστήματα βασισμένα σε πλατφόρμα Sandy Bridge φέτος, θα ακολουθήσει το Ivy Bridge και θα είναι mainstream μέχρι την στιγμή που θα καταφθάσει το Haswell το 2013 (Αν δεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου).
Τι είναι το Ultrabook λοιπόν. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό και ελαφρύ notebook , που χρησιμοποιεί μια μορφή αποθήκευσης SSD, έχει μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, και είναι διαθέσιμο σε προσιτές τιμές. Δεν πρόκειται για καινούργια πλατφόρμα, απλά η Intel καταχώρησε την ονομασία έτσι ώστε να μην δείτε συσκευές που δεν είναι Ultrabook, να αποκαλούνται έτσι (Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δούμε και notebook βασισμένα σε AMD να ονομάζονται έτσι).
Ο πρώτος στόχος της Intel είναι να δημιουργήσει κάτι πολύ λεπτό, συγκεκριμένα λεπτότερο των 20.32mm. Μετά το σύστημα πρέπει να έχει πολύ γρήγορη απόκριση, είτε με την χρήση ενός SSD ή SSD Caching. Απλά χρειάζεται να έχει απόκριση αντίστοιχη με εκείνη ενός SSD.
Η Intel δήλωσε ότι τα Ultrabook πρέπει να είναι ασφαλή, οι Sandy Bridge διαθέτουν την τεχνολογία Identity Protetion της Intel (IPT) που ουσιαστικά είναι μια μοναδική "ταυτότητα" ενσωματωμένη στον επεξεργαστή που χρησιμοποιείται σαν μέσο ταυτοποίησης. Τέλος, δηλώνει ότι τα Ultrabook θα πρέπει να πωλούνται σε προσιτή τιμή για να γίνουν mainstream, δηλαδή κάτω από $1000. Η εταιρία υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του 2012 το 40% των καταναλωτικών notebooks θα είναι Ultrabooks.

About Freegr network

Από το Blogger.