ειδήσεις

Η Hewlett-Packard εγκαταλείπει τους υπολογιστές

Η αμερικανική εταιρία Hewlett-Packard, η μεγαλύτερη σε πωλήσεις στον κόσμο κατασκευάστρια προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, αιφνιδίασε αναλυτές και καταναλωτές, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή κάθε είδους υπολογιστών (φορητών, ταμπλετών κ.ά.), καθώς και κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να εστιάσει τις δραστηριότητές της στον τομέα του λογισμικού. Γι' αυτό το σκοπό, θα αγοράσει τη βρετανική εταιρία επιχειρηματικού λογισμικού Autonomy αντί 11,7 δισ. δολαρίων, μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην 72χρονη ιστορία της ΗΡ.
Η ΗΡ, σύμφωνα με το BBC, εξετάζει την πιθανότητα να πωλήσει έως το τέλος του 2012 την μονάδα προσωπικών συστημάτων, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή προσωπικών Η/Υ, ενώ έως τον Οκτώβριο θα έχει σταματήσει την παραγωγή συσκευών που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα webOS, όπως ταμπλετών και «έξυπνων» κινητών. Έτσι, από του χρόνου οι υπολογιστές και οι λοιπές συσκευές της ΗΡ -όπως οι εκτυπωτές- είναι πολύ πιθανό ότι θα κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά με άλλη εμπορική ονομασία.
Η ΗΡ είχε κυκλοφορήσει το «έξυπνο» κινητό Pre ως ανταγωνιστή του iPhone, καθώς και συσκευές που βασίζονταν στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, όμως το webOS έχει αποτύχει να εντυπωσιάσει τους αναλυτές και τα smartphones με webOS έχουν μερίδιο λιγότερο από 1% παγκοσμίως.
Επίσης, η εταιρία είχε παρουσιάσει την ταμπλέτα TouchPad ως ανταγωνιστή του iPad της Apple και είχε πληρώσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πέρυσι, προκειμένου να αποκτήσει τη σχετική τεχνολογία μέσω εξαγοράς της εταιρίας Palm. Όπως φαίνεται τώρα, η διοίκηση της ΗΡ έκρινε τελικά ότι η μάχη του ανταγωνισμού θα ήταν χαμένη. «Έχουμε καλύτερες ευκαιρίες να επενδύσουμε τα κεφάλαιά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος Γερμανός διευθύνων σύμβουλος Λέο Αποτέκερ.
Πρόκειται για μια δραστική επιχειρηματική και τεχνολογική στροφή, που μεταβάλλει ριζικά τη στρατηγική της εταιρίας, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η κίνηση επιβεβαιώνει τις φήμες ότι ο Αποτέκερ, ο οποίος αποτελεί «μεταγραφή» από την μεγάλη γερμανική ανταγωνίστρια εταιρία λογισμικού SAP, εξαρχής σκόπευε να φέρει τα πάνω-κάτω, επαναπροσανατολίζοντας την Hewlett-Packard μακριά από τον όλο και λιγότερο κερδοφόρο παραδοσιακό τομέα του υλικού (hardware), προς τον μικρότερο μεν, αλλά πιο κερδοφόρο τομέα του λογισμικού (software).

About Freegr network

Από το Blogger.