ειδήσεις

H AMD παρουσίασε τους μελλοντικούς επεξεργαστές της


Οι ανακοινώσεις της AMD στην CES δεν ήταν από αυτές που «συγκλόνισαν», αν υπήρξαν βέβαια τέτοιες, έδωσαν όμως μια εικόνα συνέπειες στην πορεία και εξέλιξη της εταιρείας, παρά τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται.
Η AMD παρουσίασε μια σειρά από νέα προϊόντα σε συνεργασία με τις Asus, HP και Vizio, καθώς και το roadmap των μελλοντικών επεξεργαστών της.
Όσον αφορά στις συνεργασίες, η περισσότερο άγνωστη Vizio είναι μια εταιρεία που εξειδικεύεται σε HDTVs και γενικότερα καταναλωτικές συσκευές μέχρι στιγμής. Η ανακοίνωση της συνεργασίας της με την AMD συνοδεύτηκε από μια σειρά προϊόντων που παρουσιάστηκαν, στα οποία περιλαμβάνεται και ένα νέος υπολογιστής AIO (all-in-one) καθώς και ένα πρωτότυπο ultra-thin notebook.
Ως προς τους νέους επεξεργαστές, η AMD επέδειξε τις δυνατότητες του Kabini σε αντιδιαστολή με έναν Core i3 της Intel , ένα tablet με Brazos το οποίο αναδείχτηκε ταχύτερο από ένα ανταγωνιστικό με Clover Trail, ενώ φυσικά έδωσε πληροφορίες και για την επόμενη γενιά των APU Trinity, με την κωδική ονομασία Richland.
Οι Richland βασίζονται στον πυρήνα Piledriver όπως και οι Trinity, αλλά θα ενσωματώνουν ακόμη ισχυρότερο υποσύστημα γραφικών το οποίο η AMD ονομάζει "2ης γενιάς DirectX GPU." Ως προς την απόδοση, η εταιρεία υποστηρίζει πως οι Richland θα έχουν από 20 έως 40% ταχύτεροι από τους Trinity.
Σύμφωνα με τα τεστ της AMD ένας A10-4600M έχει απόδοση 1150 στο 3DMark 2011 ενώ ο A8-4555M 780. Το αντίστοιχο σκορ του Richland A10-5750M είναι 1400 και του A8-5545M 1100. Στο high end τμήμα των Α10 προκύπτει βελτίωση 20% και στο μεσαίο 40% σε σχέση με τους Trinity, αλλά μόνο στο συγκεκριμένο τεστ. Εφόσον οι Richland συνεχίζουν να βασίζονται στον πυρήνα Piledriver, οι όποιες βελτιώσεις στην απόδοση θα περιοριστούν στο κομμάτι των γραφικών όπως είναι φυσικό, αφού το τμήμα της CPU παραμένει ίδιο. Αυτό σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικοί στα χαμηλά και μέσα υπολογιστικά συστήματα, καθώς και αυτά που προορίζονται για ψυχαγωγία.
Όσον αφορά στους low end Kabini, η AMD ανέφερε πως θα είναι διαθέσιμοι μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και ανακοίνωσε αύξηση επιδόσεων 50% σε σχέση με τους Brazos, σύμφωνα με τις μετρήσεις στο PCMark Vantage. Οι Kabini ενσωματώνουν ισχυρότερη GPU και CPU αλλά έχουν και τετραπύρηνα μοντέλα σε σχέση με τους Brazos που ήταν υλοποιήσεις ενός και δύο πυρήνων.
Για την αγορά των tablets, υπάρχουν οι Temash, οι οποίοι αντικαθιστούν τους Hondo και έχουν σημαντικά καλύτερη απόδοση. Οι οικογένειες των Kabini και Temash είναι οι πρώτες της AMD που θα κατασκευάζονται στα 28 νανόμετρα, με ό,τι θετικό φέρνει αυτό στους τομείς της κατανάλωσης και της θερμοκρασίας, ενώ στο mainstream/performance τμήμα, οι Richland θα κατασκευάζονται στα 32 νανόμετρα όπως και οι Trinity (αφού βασίζονται στον πυρήνα Piledriver) και η μετάβαση στα 28 νανόμετρα θα γίνει στην επόμενη γενιά που έχει την κωδική ονομασία Kaveri. pathfinder.

About Freegr network

Από το Blogger.