ειδήσεις

Καλώδια οπτικών ινών για την τεχνολογία Thunderbolt

Πραγματικότητα γίνονται πλεον τα οπτικά καλώδια που θα χρησιμοποιηθούν για την γνωστή τεχνολογία γρήγορης διαμεταγωγής δεδομένων, Thunderbolt, κάτι που είχε αρχικά ειπωθεί πριν από ένα χρόνο, όταν η κυκλοφορία τους και η έλευσή τους στα ράφια των καταστημάτων δεν αποτελούσαν κάτι περισσότερο από φήμες.
Η μετάβαση στα συγκεκριμένα καλώδια οπτικών ινών θα έχει πολλά πλεονεκτήματα, κυρίως όμως θα προσφέρει γρηγορότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 100Gbps αλλά και μεγαλύτερα καλώδια σε μήκος (έως και 30 μέτρων). Αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν καλώδια χαλκού που η ταχύτητα περιορίζεται στα 10Gbps και το μήκος του καλωδίου στα 3 μέτρα. Η Sumitomo Electric Industries, ισχυρίζεται ότι είναι η εταιρεία που η Intel έχει πιστοποιήσει και εμπιστευθεί επισήμως το δύσκολο έργο της μαζικής παραγωγής καλωδίων οπτικών ινών για την τεχνολογία Thunderbolt.
 Το σίγουρο είναι ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν ενώ η άφιξή τους στα ράφια των καταστημάτων αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο 2013. Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η τιμή τους αλλά αναμένεται να είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με αυτή των καλωδίων χαλκού. Άλλωστε ένας λόγος που τα καλώδια Thunderbolt κοστίζουν, είναι ότι αυτά έχουν εξειδικευμένα ηλεκτρονικά chips στο εσωτερικό τους, που η παραγωγή τους είναι αρκετά δαπανηρή. Η Intel από την μεριά της υπόσχεται να μειώσει τα κόστη με την διάθεση νέων controllers μέσα στο 2013. Ένα μειονέκτημα των ινών είναι ότι δεν θα μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον και την πρόταση μιας υβριδικής λύσης που θα κάνει εφικτή την μεταφορά ενέργειας αλλά και δεδομένων μέσα από τα συγκεκριμένα καλώδια. Site: techspot.com

About Freegr network

Από το Blogger.