τεχνολογία

Δορυφορικό Ίντερνετ σε ταχύτητες ADSL αλλά με όριο στην Ελλάδα

Τον Νοέμβριο δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ αναμένεται να παρουσιάσουν τις ανανεωμένες προτάσεις τους για το δορυφορικό Ίντερνετ. Το ενδιαφέρον είναι ότι, τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας και οι όροι αλλάζουν πολύ: Πρόσβαση από οπουδήποτε με ταχύτητες 20/6Mbps και όριο όγκου 20GB, με ελεύθερη κυκλοφορία data τις νύχτες και εξοπλισμό με χρησιδάνειο αναμένεται να περιληφθούν στις ανανεωμένες προτάσεις, που θα συμπληρώνονται από δορυφορικά τηλεοπτικά προγράμματα ή/και IPTV καθώς και υπηρεσίες τηλεφωνίας. Απομένει να μάθουμε το κόστος της μηνιαίας συνδρομής, το οποίο ελπίζουμε να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα των 40 ευρώ το μήνα μαζί με δορυφορική τηλεόραση.
 Οι ταχύτητες δορυφορικής πρόσβασης στο Ίντερνετ θα ανταγωνίζονται αυτές του ADSL, και έτσι τα σπίτια στις επονομαζόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας δεν θα περιορίζονται πια στα 2/1Μbit/sec ή και χαμηλότερα. 

Πόσοι μπορούν να έχουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Ίντερνετ;

Στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10.000.000 σπίτια χωρίς δυνατότητα ευρυζωνικού Ίντερνετ. Στην Ελλάδα, οι αριθμοί από το 2011 αναφέρονται σε 800.000 σπίτια αποκλεισμένα από το Ίντερνετ, αριθμός που δεν έχει μειωθεί παρά μόνο κατά μερικές χιλιάδες, διατηρώντας το ψηφιακό χάσμα. Συντηρητικές εκτιμήσεις μιλούν για 210 χιλιάδες σπίτια χωρίς υπηρεσία και 1 εκατομμύριο σπίτια με συνδέσεις κάτω από 4Mbps (δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα σπίτια στην Ελλάδα).

Αξιοσημείωτο είναι πως δεν περιορίζονται στις «ακριτικές» οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ με οποιαδήποτε τεχνολογία ευρυζωνικής πρόσβασης (δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G/4G, xDSL, οπτική ίνα). Πάροχοι και φορείς έχουν στα χέρια τους χάρτες και γνωρίζουν πως «λευκές περιοχές» υπάρχουν και γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για παράδειγμα γύρω από την Αθήνα (και φυσικά, σε πολλά χωριά, πόσο μάλλον στα νησιά).
 Τον Αύγουστο 2013 έγινε προ-δημοσίευση του έργου Rural Broadband (προϋπολογισμού 201 εκατ. ευρώ) από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν 5.493 λευκές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40%-45% της ελληνικής επικράτειας. 
Το δορυφορικό Ίντερνετ θα μπορούσε να αφορά την μισή Ελλάδα, εντούτοις, θεωρείται μια συμπληρωματική υπηρεσία στο μίγμα τεχνολογιών πρόσβασης που παρέχεται στην Ελλάδα -xDSL, οπτική ίνα, κινητή τηλεφωνία. Επίσης, δεν έχουμε δει συνδυασμούς τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα δορυφορικό Ίντερνετ στο DSLAM του xDSL της καμπίνας στους δρόμους.

About Freegr network

Από το Blogger.