ειδήσεις

«Έξυπνο» παράθυρο εξοικονομεί και παράγει ηλεκτρική ενέργεια

Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν ένα «έξυπνο» παράθυρο, το οποίο εξοικονομεί και ταυτόχρονα παράγει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάη, με επικεφαλής τον Yanfeng Gao, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», δημιούργησαν ένα διάφανο υβριδικό παράθυρο, που έχει τις ιδιότητες ενός ηλιακού πάνελ, ρυθμίζει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και δεν απαιτεί εξωτερική ενέργεια για να δουλέψει, αντιθέτως παράγει το ίδιο ηλεκτρική ενέργεια.
Το παράθυρο είναι φτιαγμένο από οξείδιο του βαναδίου και δύο στρώσεις πολυανθρακικών πολυμερών. Σε θερμοκρασία δωματίου, τα πολυανθρακικά πάνελ είναι διάφανα, ενώ σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 68o Κελσίου επιτρέπουν την εισροή της ζέστης (υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία). Όταν η θερμοκρασία αυξηθεί, το οξείδιο του βαναδίου γίνεται μεταλλικό και αρχίσει να αντανακλά την υπέρυθρη ακτινοβολία που έρχεται απ’ έξω, παρόλο που τα πάνελ εξακολουθούν να φαίνονται διάφανα στο μάτι. Ταυτόχρονα, γύρω από το γυαλί του παραθύρου οι επιστήμονες τοποθέτησαν μικρές ηλιακές κυψέλες, που δέχονται το υπέρυθρο ηλιακό φως που διασκορπίζουν στο χώρο τα σωματίδια του οξειδίου του βαναδίου και παράγουν ενέργεια, αρκετή για να ανάψει μία λάμπα 1,5 volt.

About Freegr network

Από το Blogger.