ειδήσεις

Το πολυμήχανο γραφένιο στο μικρότερο ραδιοσταθμό του κόσμου

Μια τεντωμένη μεμβράνη γραφενίου που ταλαντώνεται σε ρυθμιζόμενη συχνότητα είναι ο μικρότερος ραδιοπομπός FM που έχει δημιουργηθεί έως σήμερα, υπερηφανεύονται μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Η ανάπτυξη του μικροσκοπικού ραδιοσταθμού «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα [..] για το σχεδιασμό εξαιρετικά λεπτών και αποδοτικών κινητών τηλεφώνων» δηλώνει ο Τζέιμς Χόουν, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Nanotechnology.
O ραδιοπομπός είναι τόσο μικρός «ώστε μπορεί να ενσωματωθεί στο ίδιο τσιπ που αναλαμβάνει και την επεξεργασία των δεδομένων» προσθέτει ο ερευνητής.Το γραφένιο, ένα φύλλο άνθρακα με πάχος ενός μόλις ατόμου, είναι το ισχυρότερο υλικό που γνωρίζει σήμερα ο άνθρωπος. Επιπλέον, έχει καλύτερες ηλεκτρικές ιδιότητες από το πυρίτιο στο οποίο βασίζεται σήμερα ολόκληρη η βιομηχανία ημιαγωγών. Στο νέο ραδιοπομπό, ή «ταλαντωτή ελεγχόμενο από τάση», όπως προτιμούν να το ονομάζουν οι μηχανικοί, τα ραδιοκύματα εκπέμπονται από μια μεμβράνη γραφενίου που δονείται με ρυθμιζόμενη συχνότητα.
Οι ερευνητές του Κολούμπια ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκαν την αξιοθαύμαστη ικανότητα του γραφενίου να τεντώνεται χωρίς να σπάει. Όσο περισσότερο τεντώνεται η μεμβράνη γραφενίου, τόσο αυξάνεται η συχνότητα με την οποία ταλαντώνεται και εκπέμπει ραδιοκύματα. Στο πείραμά τους, οι ερευνητές μετέδωσαν από τον μικροσκοπικό ραδιοσταθμό τους τραγούδια από ένα iPhone, τα οποία στη συνέχεια έλαβαν με ένα συμβατικό ραδιόφωνο FM. Η συχνότητα του πομπού κυμαινόταν γύρω στα 100 megahertz, ακριβώς στη μέση του εύρους της ζώνης των FM, η οποία εκτείνεται από τα 88,6 μέχρι τα 108 MHz.

About Freegr network

Από το Blogger.