ειδήσεις

Αυξάνονται τα αιτήματα κυβερνήσεων για δεδομένα χρηστών από τη Google

Από τα τέλη του 2009 ως σήμερα τα κυβερνητικά αιτήματα για παράδοση δεδομένων που αφορούν ύποπτους χρήστες έχουν υπερδιπλασιαστεί, δείχνει η τελευταία «έκθεση διαφάνειας» της . Το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2013 ο γίγαντας του διαδικτύου δέχτηκε 25.879 αιτήματα, από τα οποία το 42% προήλθαν από την αμερικανική κυβέρνηση. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.
«Οι αριθμοί αυτοί», επισημαίνει η στο επίσημο ιστολόγιό της, «περιλαμβάνουν μόνο τα αιτήματα τα οποία μας επιτρέπεται να δημοσιεύσουμε». Η Google, όπως και άλλοι γίγαντες του Διαδικτύου, δηλώνει αγανακτισμένη με το γεγονός ότι η αμερικανική νομοθεσία για τη συλλογή πληροφοριών σε τρίτες χώρες (Foreign Intelligence Surveillance Act, FISA) απαγορεύει στις διαδικτυακές εταιρείες να αναφέρονται σε πολλά από τα αιτήματα που δέχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας πληροφορίες για τα (τυχόν) αιτήματα που δεχόμαστε στο πλαίσιο του FISA. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι σας αξίζει να γνωρίζετε» γράφει στην ανάρτηση ο Ρίτσαρντ Σαλγκάντο, διευθυντής στο νομικό τμήμα της . Σε ανάλογες διαμαρτυρίες για την απαγόρευση αποκάλυψης δεδομένων έχουν προβεί και άλλες εταιρείες όπως η Apple, η Yahoo και το Twitter, έπειτα από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, τεχνικού που εργαζόταν για την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA).

About Freegr network

Από το Blogger.