Europe

«Μεγάλη ευκαιρία η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα Ευρωπαϊκή

Η Ελλάδα έχει πολλά να ωφεληθεί με το να γίνει μέλος στην υπό κατασκευή Ευρωπαϊκή Πηγή Νετρονίων με Θρυμματισμό (European Spallation Source-ESS), όπως συνέβη με το CERN, λέει σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο φυσικός Δημήτρης Αργυρίου. Είναι ο Έλληνας επιστήμονας, ο οποίος βρίσκεται σε θέση-κλειδί στον νέο διεθνή επιστημονικό οργανισμό, που θα διαθέτει τον δικό του γραμμικό επιταχυντή πρωτονίων και μελλοντικά θα αποτελέσει μια νέα μεγάλη «ατμομηχανή» επιστημονικών ανακαλύψεων και τεχνολογικών καινοτομιών στην Ευρώπη.
Όπως επισημαίνει, η πολυσχιδής έρευνα με τη βοήθεια των νετρονίων στο μέλλον, όχι μόνο θα φωτίσει τα μυστικά της ύλης, αλλά θα επιτρέψει ποικίλες πρακτικές εφαρμογές χρήσιμες για την κοινωνία, όπως νέα υλικά, νέα φάρμακα, νέα τρόφιμα κ.α.

Ο Δημήτρης Αργυρίου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 1994. Υπήρξε ερευνητής στα Εθνικά Εργαστήρια Λος 'Αλαμος (1996-1999) και Argonne (1994-2001) των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε επικεφαλής ερευνητικής ομάδας πάνω στα νέα υλικά στο Ερευνητικό Κέντρο Χέλμχολτς του Βερολίνου (2002-2010) και δίδαξε επίσης στο Ρηνανικό-Βεστφαλικό Πολυτεχνείο του 'Ααχεν. 
Είναι διεθνώς ανεγνωρισμένος ειδικός στα ηλεκτρονικά και μαγνητικά υλικά, ενώ έχει 160 σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Την τελευταία πενταετία, είναι επιστημονικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πηγής Νετρονίων (ESS), μιας μεγάλης επιστημονικής εγκατάστασης που ανεγείρεται στο Λουντ της Σουηδίας και αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Είναι επίσης καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της ίδιας πόλης.

About Freegr network

Από το Blogger.