freegr

Πλανητικός Υπολογιστής για να αποφύγουμε την κλιματική καταστροφή

Με χιλιάδες περιβαλλοντικές αναφορές να κάνουν λόγο για κλιματική αλλαγή και να ζητούν άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση πηγών τροφής, καθαρού πόσιμου νερού και καθαρού αέρα, το περιβάλλον είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πιο πολύ από ποτέ. Ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται ταχύτατα και αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2040, ενώ ταυτόχρονα έχουμε μία καταστροφική απώλεια της βιοποικιλότητας με το 1/3 των ειδών να απειλείται με εξαφάνιση.
Η φύση και τα υλικά που μας προσφέρει είναι η βάση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά αυτά τα ίδια οικοσυστήματα απειλούνται. Η διατήρηση της φύσης και των οφελών της για τις επόμενες γενεές είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας και η τεχνολογία θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.
Για να πάρουμε μέτρα όμως, πρέπει πρώτα να ξέρουμε τί πρέπει να διορθώσουμε. Χρειαζόμαστε δεδομένα. Πολλά περισσότερα από αυτά που έχουμε σήμερα. Και κυρίως θέλουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να επεξεργαστούμε και να εξάγουμε συμπεράσματα από αυτά τα δεδομένα. Ακόμα δεν έχουμε μία βάση δεδομένων με όλα τα δάση του κόσμου, όλες τις πεδιάδες και τις πηγές νερού, δεν ξέρουμε ποια είδη βρίσκονται πού ή γιατί ευδοκιμούν ή εξαφανίζονται από εκεί.
Η πρώτη προσπάθεια μία τέτοιας εκτίμησης έγινε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2000 (IPBES) συμπεριλαμβάνοντας 1.300 ειδικούς από όλο τον κόσμο και χρειάστηκε 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Πολύ απλά δεν υπάρχει ο χρόνος για άλλη μία τέτοιου είδους δράση καθώς οι περιβαλλοντικές προκλήσεις μεγιστοποιούνται. Για αυτό το σκοπό, η Microsoft δημιούργησε μία νέα δράση για να υποστηρίξει τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και να προστατέψει το είδος μας. Το ονομάζει “Planetary Computer” και είναι όντως ένας Πλανητικός Υπολογιστής ίσως όχι όμως με τον τρόπο που τον φαντάζεστε.  
Η ικανότητα ανίχνευσης, ανάλυσης και πρόβλεψης από μία τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον κόσμο. Σκεφτείτε τα δάση. Θα γνωρίζουμε πόσα δέντρα υπάρχουν σε ένα δάσος, πού βρίσκονται, τί πυκνότητα έχουν και πόσο γρήγορα μεγαλώνουν ή καταστρέφονται. Σε κάθε σημείο σε όλο τον κόσμο. Με πλανητικά δεδομένα θα μπορούμε να μελετήσουμε και να απαντήσουμε σε ερωτήματα ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.
Είναι μία πλατφόρμα που σκοπεύει να επιταχύνει την ικανότητά μας να παρακολουθούμε, να μοντελοποιούμε και τελικώς να διαχειριζόμαστε τα φυσικά συστήματα της Γης για να μπορούμε να ρωτάμε “πού είναι τα δάση του κόσμου” ή “πού είναι οι υγροβιότοποι” και “πόσο γρήγορα αλλάζουν”. Και ελπίζω να απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως “ποια είναι τα οφέλη που έχουμε από αυτά τα οικοσυστήματα; Ποιες υπηρεσίες προσφέρουν αυτά στον άνθρωπο;”. – Lucas Joppa, επικεφαλής περιβαλλοντικού σχεδιασμού, Microsoft
Πρακτικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο “big data” εγχείρημα που έχει γίνει ποτέ. Και μιλάμε για big data σε πραγματικό χρόνο. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο πριν την εποχή του cloud computing και για να είμαστε ειλικρινείς είναι ακόμα αδύνατο, τουλάχιστον όχι στην κλίμακα που οραματίζεται η Microsoft.
Σκεφτείτε το όχι σαν έναν τεράστιο υπολογιστή σε ένα λευκό δωμάτιο, αλλά περισσότερο ως μία προσέγγιση υπολογισμών σε πλανητική κλίμακα η οποία θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε κάθε πτυχή περιβαλλοντικών λύσεων σε πραγματικό χρόνο. Προς το παρόν μας λείπουν τα δεδομένα, η υπολογιστική δύναμη και η κλίμακα για να το κάνουμε αυτό. Μόνο όταν έχουμε ένα τεράστιο ποσό από πλανητικά δεδομένα και υπολογισμούς σε αντίστοιχη κλίμακα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να απαντάμε σε ένα από τα πιο περίπλοκα ερωτήματα που έχουν τεθεί ποτέ – πώς διαχειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους της Γης ισότιμα και βιώσιμα για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον κλιματικά σταθερό και με ευημερία;
Προς το παρόν, η Microsoft συνεργάζεται για το Planetary Computer με 500 οργανισμούς σε 80 χώρες. Ωστόσο αναγνωρίζει πως επιστήμονες χρειάζονται μεγαλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα, περισσότερα εργαλεία εκμάθησης μηχανής και μεγαλύτερη ικανότητα διαμοιρασμού της εργασίας τους με συναδέλφους. Χρειάζεται σημεία πρόσβασης για τρισεκατομμύρια data points που συλλέγονται από ανθρώπους και μηχανές στο διάστημα, στον ουρανό, στο έδαφος, στο νερό.

About Freegr network

Από το Blogger.