freegr

Επιστήμονες δημιουργούν ένα cyborg μάτι που μοιάζει κανονικό



Το πρόβλημα με τα προσθετικά μέλη σήμερα είναι πως δε μοιάζουν 100% με τα ανθρώπινα. Στο University of Science and Technology του Hong Kong όμως, επιστήμονες ανέπτυξαν ένα cyborg μάτι το οποίο δυσκολεύεται κάποιος να το ξεχωρίσει από το πραγματικό. Το κύριο πρόβλημα με τις σημερινές προσθετικές οπτικές συσκευές είναι πως χρησιμοποιούν μία επίπεδη επιφάνεια για να καταγράφουν την πληροφορία με αποτέλεσμα να μην ταιριάζουν απόλυτα στο σφαιρικό σχήμα του ματιού, περιορίζοντας το πεδίο όρασης του χρήστη και δεν καταφέρνει να φτάσει τις 150 μοίρες που φτάνει το ανθρώπινο μάτι.
Όσον αφορά τη λειτουργία του, μιμείται αρκετά το ανθρώπινο μάτι. Το design του επιτρέπει να επικεντρώνει το φως μέσω του φακού σε ένα ημισφαιρικό αμφιβληστροειδή χιτώνα. Στο μέσο του ματιού υπάρχει ένα αγώγιμο υγρό προσομοιώνοντας το ανθρώπινο μάτι το οποίο είναι κενό στη μέση, γεμάτο με υαλοειδές υγρό.
Η κατασκευή του cyborg ματιού αποτελείται από πορώδη οξείδια του αλουμινίου τα οποία περιέχουν ευαίσθητα στο φως νανοκαλώδια. Αυτό σημαίνει πως όποτε υπάρχει φως, θα ενεργοποιούνται και θα μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα. Προς το παρόν το μάτι χρειάζεται μία εξωτερική πηγή ενέργειας αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως τα νανοκαλώδια μπορούν να λειτουργήσουν και ως μικρά φωτοβολταικά κύτταρα, κάνοντας μελλοντικές εκδόσεις του ματιού ενεργειακά αυτάρκεις.
Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Nature.

About Freegr network

Από το Blogger.