τεχνολογία

Οι μισοί εργαζόμενοι κάνουν κακή χρήση των συσκευών

Καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας και οι εργαζόμενοι προσαρμόζονται στα νέα επαγγελματικά τους περιβάλλοντα, που μπορεί να είναι ακόμα και τα σαλόνια τους, υπάρχει πιθανότητα να θολώσουν τα όρια ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής.
Στην πραγματικότητα, οι μισοί (51%) εκείνων που εργάζονται από το σπίτι και άρχισαν να παρακολουθούν περισσότερο πορνογραφικό περιεχόμενο παραδέχονται ότι το έκαναν στις ίδιες συσκευές που χρησιμοποιούν για εργασιακούς σκοπούς. Αυτό είναι μόνο ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης της Kaspersky «Πως ο COVID-19 άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε».
Η νέα «κανονικότητα» που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον αρχίζει να επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής. Σχεδόν ένας στους τρεις (31%) εργαζομένους δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί οι ώρες εργασίας του σε σύγκριση με το παρελθόν. Ωστόσο, το 46% δήλωσε ότι έχει αυξήσει τον χρόνο που αφιερώνει σε προσωπικές δραστηριότητες. Αυτή η συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί να έχει προκύψει επειδή οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να μετακινούνται ή να ταξιδεύουν.
Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι έχει γίνει πιο δύσκολο για τους εργαζομένους να διαχωρίζουν τις επαγγελματικές από τις προσωπικές δραστηριότητες, ειδικά όταν πρόκειται για το κομμάτι της πληροφορικής. Ανησυχητικά για τις επιχειρήσεις, το 51% των εργαζομένων που παραδέχονται ότι έχουν αρχίσει να παρακολουθούν περισσότερο πορνογραφικό περιεχόμενο από τότε που εργάζονται από το σπίτι, δηλώνουν ότι το κάνουν σε συσκευές που χρησιμοποιούν για εργασιακούς σκοπούς. Σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) των εργαζομένων το κάνει ακόμη και σε συσκευές που τους παρέχονται από τους εργοδότες τους, ενώ το 33% παραδέχεται ότι παρακολουθεί πορνογραφικό περιεχόμενο σε προσωπικές του συσκευές που χρησιμοποιεί επίσης για εργασιακούς σκοπούς.
Επιπλέον, το 55% των εργαζομένων δηλώνουν ότι διαβάζουν περισσότερο ειδησεογραφικές ιστοσελίδες από ό, τι πριν την έναρξη της τηλεργασίας. Αν και αυτό είναι κατανοητό επειδή οι άνθρωποι θέλουν να είναι ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις του κορωνοϊού, το 60% αυτής της δραστηριότητας γίνεται σε συσκευές που χρησιμοποιούνται για εργασία. Αυτό μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε «μολύνσεις» από κακόβουλο λογισμικό αν οι υπάλληλοι δεν δώσουν προσοχή στις πηγές και τους ιστότοπους που επισκέπτονται.
Οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν επίσης τη συνήθεια να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους υπηρεσίες για επαγγελματικούς σκοπούς – αυξάνοντας τους πιθανούς κινδύνους για shadow IT, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης ευαίσθητων πληροφοριών. Για παράδειγμα, το 42% των υπαλλήλων χρησιμοποιούν προσωπικούς λογαριασμούς email για θέματα που σχετίζονται με την εργασία και το 49% παραδέχεται ότι η χρήση τους έχει αυξηθεί όταν εργάζονται από το σπίτι. Το 38% χρησιμοποιεί προσωπικούς messengers που δεν έχουν εγκριθεί από τα τμήματα πληροφορικής τους, με το 60% αυτών να το κάνουν πιο συχνά στις νέες αυτές συνθήκες.
Για να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις κάνουν ό, τι μπορούν για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους και τα εταιρικά τους δεδομένα ασφαλή, η Kaspersky συνιστά στους εργοδότες τα ακόλουθα μέτρα:
  • Προγραμματίστε βασική εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για τους υπαλλήλους σας. Αυτό μπορεί να γίνει διαδικτυακά και να καλύπτει βασικές πρακτικές, όπως διαχείριση λογαριασμού και κωδικών πρόσβασης, ασφάλεια email, ασφάλεια τερματικού σημείου.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές, το λογισμικό, οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες ενημερώνονται με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα.
  • Εγκαταστήστε αποδεδειγμένο λογισμικό προστασίας, σε όλα τα τερματικά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των φορητών συσκευών και ενεργοποιήστε τα τείχη προστασίας. Οποιαδήποτε λύση χρησιμοποιείτε θα πρέπει να περιλαμβάνει προστασία από διαδικτυακές απειλές ιστού και email phishing.
Για εργαζόμενους και οικιακούς χρήστες που πρέπει να εργαστούν από τις προσωπικές τους συσκευές, η Kaspersky συμβουλεύει:

  • Χρησιμοποιείστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών.
  • «Κατεβάστε» εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο αυστηρά μόνο από αξιόπιστες πηγές.

About Freegr network

Από το Blogger.