τεχνολογία

UEFA και ελληνική ερευνητική ομάδα με αντικείμενο τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών

Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε έναν ποδοσφαιριστή όταν οδηγηθεί στην παράταση ένας ποδοσφαιρικός αγώνας; Πόσος χρόνος απαιτείται για την πλήρη επαναφορά των ποδοσφαιριστών; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντά μελέτη την οποία η UEFA ανέθεσε στο SmArT Lab του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) στα Τρίκαλα, το οποίο ανέλαβε να καθοδηγήσει μια πολυκεντρική μελέτη αξιολόγησης της επιβάρυνσης που δέχονται οι ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια της παράτασης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. 
 Η μελέτη ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2020 με την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων στην επιστημονική επιτροπή της UEFA. Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος, οι αγώνες με παράταση έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια σε τουρνουά εθνικών ομάδων (όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της UEFA) αλλά και σε επίπεδο συλλόγων (π.χ., το Champions League της UEFA). Σε αυτές τις διοργανώσεις οι ποδοσφαιριστές μπορεί να χρειαστεί να συμμετέχουν σε διαδοχικούς αγώνες μέσα σε διάστημα μόλις 3 έως 4 ημερών. Η μελέτη The UEFA 120 min Study έγινε με τη συνεργασία τριών πανεπιστημίων: του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του University of Southern Denmark (SDU) στο Odense της Δανίας και του Πανεπιστημίου Parthenope στη Νάπολη της Ιταλίας. Επικεφαλής της προσπάθειας ήταν ο καθηγητής δρ Ιωάννης Φατούρος από το SmArT Lab του ΠΘ. Ο δρ Φατούρος, μαζί με τους καθηγητές Magni Mohr και Peter Krustrup από το SDU, το δρα Γιώργο Ερμίδη από το Πανεπιστήμιο Parthenope και τους καθηγητές Θανάση Τζιαμούρτα και Δημήτρη Μπατσίλα επίσης από το SmartLab, μελέτησε τις αποκρίσεις ποδοσφαιριστών σε δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες με παράταση που διεξήχθησαν μέσα σε διάστημα τριών ημερών. 
 Σημαντική συνεισφορά είχε και το Εργαστήριο Αθλητικής Ψυχολογίας του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού ο καθηγητής δρ Αντώνης Χατζηγεωργιάδης και ο Γιώργος Λουλές (υποψήφιος διδάκτορας) βοήθησαν στην αξιολόγηση της πνευματικής εξάντλησης των ποδοσφαιριστών ύστερα από 120 λεπτά παιγνιδιού. Στόχος τους ήταν επίσης να εξετάσουν αν οι τρεις ημέρες αποτελούν ικανοποιητικό διάστημα ανάληψης πριν από έναν επόμενο αγώνα. Το πρωτόκολλο επαναλήφθηκε άλλη μία φορά. 
 Οι συμμετασχόντες έλαβαν με τυχαία σειρά placebo (αδρανή ουσία χωρίς βιολογική δράση ) ή συμπληρωματική χορήγηση υδατάνθρακα κάθε φορά ως μέθοδο ενεργειακής αποκατάστασης. Ο δρ Φατούρος, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η παράταση, σε σύγκριση με τα πρώτα 90 λεπτά ενός αγώνα, προκαλεί σημαντική μείωση της φυσικής και τεχνικής απόδοσης στο γήπεδο, της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και των ενεργειακών αποθεμάτων του μυός (γλυκογόνο), ενώ αυξάνει σημαντικά την απώλεια υγρών, την ασκησιογενή φλεγμονή, την κόπωση και την πνευματική εξάντληση των ποδοσφαιριστών. Φαίνεται δε, σύμφωνα με τον ίδιον, ότι οι 72 ώρες δεν αρκούν για την πλήρη επαναφορά των ποδοσφαιριστών. Η χορήγηση υδατάνθρακα φάνηκε να βοηθά στην επανάκαμψη του μυϊκού γλυκογόνου και στην απόδοση κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα. 
 Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν σύντομα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά της αλλοδαπής. Το SmArT Lab του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρείται ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως στην έρευνα που αφορά όχι μόνο τον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων αλλά και αυτόν της υγείας, προσπαθώντας να διασυνδέσει τους μοριακούς μηχανισμούς σε επίπεδο κυττάρου με τη σωματική απόδοση στο γήπεδο ή στο γυμναστήριο για υγιή και μη άτομα. 
 Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι καθηγητές Φατούρος και Τζιαμούρτας ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα βοηθήσουν στην προστασία των ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν σε πολυάριθμους αγώνες σε επίπεδο τόσο συλλόγων όσο και εθνικών ομάδων. Σε αυτήν την πολυκεντρική μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 12 ερευνητές και τουλάχιστον 20 φοιτητές διδακτορικού, μεταπτυχιακού και προπτυχιακού επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. (Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

About Freegr network

Από το Blogger.