ειδήσεις

79% των επιχειρήσεων επανεφευρίσκουν το επιχειρηματικό μοντέλο λόγω πανδημίας


 To 79% των επιχειρήσεων παγκοσμίως επανεφευρίσκουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, επιταχύνοντας ορισμένα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των νέων συνθηκών που επέφερε στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στο επιχειρείν. Το παραπάνω προκύπτει από τα αποτελέσματα της παγκόσμιας μελέτης DT Index 2020 της Dell Technologies, η οποία αποτελεί μια από τις πρώτες παγκόσμιες μελέτες για τη μέτρηση της επιχειρηματικής συμπεριφοράς ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, τα ευρήματα, που επικαιροποιούνται ανά διετία στη μελέτη Δείκτης Ψηφιακού Μετασχηματισμού (DT Index) της Dell Technologies, υποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις επιταχύνουν τα προγράμματα τεχνολογικού μετασχηματισμού κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, επιτυγχάνοντας μέσα σε λίγους μήνες αυτό που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε χρόνια.Από την πρώτη μελέτη DT Index το 2016 και την επόμενη το 2018, τα φετινά αποτελέσματα καταγράφουν την πρώτη αύξηση του αριθμού των Ψηφιακών Ηγετών – Digital Leaders (κατηγορία που περιλαμβάνει τις πλέον ψηφιακά ώριμες επιχειρήσεις) στο 6%. Αντίστοιχα και οι εταιρείες που υιοθετούν την τεχνολογία – Digital Adopters (η δεύτερη πιο ψηφιακά ώριμη ομάδα) αυξήθηκε από 23% το 2018 σε 39% το 2020 – μια αύξηση 16 ποσοστιαίων μονάδων.

dell digital index

Παράλληλα καταγράφεται μια μικρή πτώση στον αριθμό των εταιρειών που υστερούν ψηφιακά – Digital Laggars (της λιγότερο ψηφιακά ώριμης ομάδας) κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018, καθώς και απότομη πτώση στην προτελευταία ομάδα, όσων ακολουθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό – Digital Followers κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Οι επιχειρήσεις αυτές προοδεύουν, εισερχόμενες στις ομάδες των Digital Adopters και Digital Evaluators, οι οποίες έχουν επεκταθεί αντίστοιχα.

«Μας δόθηκε μια πρόγευση του μέλλοντος, και οι επιχειρήσεις που επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους τώρα, θα είναι έτοιμες για την επιτυχία στην εποχή των δεδομένων που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας», αναφέρει ο Michael Dell, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dell Technologies.   

Dell digital index covid era research

Τα εμπόδια του ψηφικού μετασχηματισμού

Η πανδημία  μπορεί να έχει αποτελέσει τον καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλο τον κόσμο, αλλά ο συνεχής μετασχηματισμός αποδεικνύεται «δύσκολο στοίχημα». Συγκεκριμένα το 94%  των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν παγιωμένα εμπόδια στον μετασχηματισμό.

Τα τρία κορυφαία εξ αυτών είναι: 

  • Ανησυχίες για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (από την 5η θέση το 2016)
  • Έλλειψη προϋπολογισμού και πόρων (#1 το 2016, #2 το 2018)
  • Αδυναμία εξαγωγής συμπερασμάτων από τα δεδομένα ή/και εξαιτίας υπερβολικού όγκου πληροφορίας (άλμα οκτώ θέσεων από το 2016)

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων επικεντρώθηκαν έντονα στις θεμελιώδεις τεχνολογίες και όχι στις αναδυόμενες τεχνολογίες. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 89% αναγνωρίζουν ότι, ως αποτέλεσμα της διαταραχής του τρέχοντος έτους, χρειάζονται μια πιο ευέλικτη και επεκτάσιμη υποδομή πληροφορικής, για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Οι κορυφαίες τεχνολογικές επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια

Από αυτό προκύπτουν μάλιστα και οι κορυφαίες τεχνολογικές επενδύσεις για τα επόμενα ένα έως τρία χρόνια. Αυτές είναι 

  • η Κυβερνο-ασφάλεια
  • τα Εργαλεία διαχείρισης δεδομένων 
  • η Υποδομή 5G
  • το Λογισμικό προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • τα Περιβάλλοντα multi-cloud

Γνωρίζουν την σημασία των αναδυόμενων τεχνολογιών αλλά δεν επενδύουν

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των αναδυόμενων τεχνολογιών, το 82% των ερωτηθέντων οραματίζονται αυξημένη χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας για να μάθουν πώς να εκτελούν ενέργειες ή να αντιμετωπίζουν ζητήματα, άμεσα. Το 85% προβλέπει  ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και μοντέλα δεδομένων για την πρόβλεψη πιθανών διαταραχών, και το 78% προβλέπει ότι τεχνολογίες distributed ledgers - όπως το Blockchain - θα καταστήσουν την οικονομία συμβάσεων έργου (Gig economy) πιο δίκαιη (αποκόπτοντας τα ενδιάμεσα μέρη).

Παρά τα ευρήματα αυτά βέβαια, μόνο το 16% σχεδιάζουν να επενδύσουν σε Εικονική / Επαυξημένη Πραγματικότητα, μόλις το 32% προτίθενται να επενδύσουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και μόλις 15% σχεδιάζουν να επενδύσουν σε distributed ledgers τεχνολογίες στα επόμενα ένα έως τρία χρόνια. 

Η έρευνα 

Να σημειωθεί ότι η μελέτη DT Index αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς που περιγράφει την κατάσταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τις επιδόσεις του σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει 4.300 επιχειρηματικούς ηγέτες (από το επίπεδο C-suite μέχρι τα διευθυντικά στελέχη) σε εταιρείες μέσου ή μεγάλου μεγέθους.

Για την συγκεκριμένη μελέτη, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2020, η Dell Technologies συνεργάστηκε με την ανεξάρτητη εταιρεία μελετών Vanson Bourne, η οποία εξέτασε τους 4.300 επιχειρηματικούς ηγέτες από εταιρείες μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους σε 18  χώρες, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς που δείχνει την κατάσταση του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Η Vanson Bourne ταξινόμησε τις ψηφιακές επιχειρηματικές προσπάθειες των επιχειρήσεων, εξετάζοντας τη στρατηγική τους στον τομέα της πληροφορικής, τις πρωτοβουλίες μετασχηματισμού του ανθρώπινου δυναμικού και την αντιληπτή απόδοση σε σχέση με ένα βασικό σύνολο ψηφιακών επιχειρηματικών χαρακτηριστικών. Αυτή είναι η τρίτη έκδοση του Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού (η εναρκτήρια μελέτη το 2016 ακολουθήθηκε από τον δεύτερο Δείκτη το 2018).

About Freegr network

Από το Blogger.