AMD

Η AMD αποκάλυψε τη Zen 3 αρχιτεκτονική & 4 CPUs


 Στο ειδικό, online only event της, η AMD έδειξε για πρώτη φορά τη νέα Zen 3 αρχιτεκτονική της, μαζί με πληροφορίες για τα επερχόμενα CPUs.

Ξεκινώντας με τις τελευταίες επιτυχίες της, όπως τη χρήση των τεχνολογιών της στις πιο πρόσφατες κονσόλες, η AMD πέρασε γρήγορα στο 25-λεπτο showcase δείχνοντάς μας όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για την Zen 3 αρχιτεκτονική. Ο Mark Papermaster, Chief Technology Officer στην AMD, ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει σχετικά με τη νέα αρχιτεκτονική που επιβεβαίωσε ότι θα έρθει στην αγορά στις 5 Νοεμβρίου.

Διατηρώντας το ίδιο node των 7nm η AMD προχώρησε σε αλλαγές στη διαρρύθμιση των πυρήνων, ενώ ενοποίησε και αύξησε το μέγεθος της L3 cache, όπως ακριβώς είχαμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα. Συγκριτικά με τους Zen 2 που είναι το βασικό κριτήριο σύγκρισης, η L3 cache δε μοιράζεται σε 2 τμήματα των 16MB (για κάθε 4 Cores) αλλά είναι ενοποιημένη σε ένα 'slice' των 32MB - και έτσι οι 8 πυρήνες του κάθε Core die μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το κομμάτι ανά πάσα στιγμή χωρίς επιπλέον latency, ένα σημαντικό μειονέκτημα ακόμα και της Zen 2 γενιάς της AMD. Το παράδειγμα που μας δείχνει η AMD (5950X) δε θα υπάρχει σε όλα τα CPUs της, καθώς το latency θα συνεχίσει να υπάρχει εάν χρησιμοποιούνται παραπάνω από ένα Core dies. Όσον αφορά την αποδοτικότητα, η AMD αναφέρει βελτίωση της τάξης των 2.8 φορών έναντι του Core i9 10900K της Intel, δείχνοντας έτσι τις ενεργειακές βελτιώσεις που έχουν γίνει σε αυτή τη γενιά, χωρίς όμως να αναφέρονται περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα μάθουμε στις 24 Οκτωβρίου.

 

 

Μερικά λεπτά αργότερα, η AMD αναφέρεται σε κάποια benchmarks, εκεί όπου ο 5900X τίθεται αντιμέτωπος από τον 3900XT σε μερικά παιχνίδια. Η μέση αύξηση στις επιδόσεις μετρήθηκε από την AMD στο 26%, αναφερόμενη όμως στη δημοφιλέστερη ανάλυση του Full HD, που οδηγεί ακόμη την αγορά, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι η διαφορά αυτή προέκυψε στο ίδιο σύστημα, απλά την αντικατάσταση του επεξεργαστή. Οι επιδόσεις σε 2D εφαρμογές είναι γνωστές από το προηγούμενο άρθρο μας, όμως η AMD επιβεβαίωσε και άλλα τρία CPUs που θα κυκλοφορήσουν, τον 16-πύρηνο Ryzen 9 5950X που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο, τον 8-πύρηνο Ryzen 7 5800X και τον 6-πύρηνο Ryzen 5 5600X, οι οποίοι βλέπουν και μια αύξηση στην boost συχνότητα λειτουργίας στα 4.7GHz και τα 4.6GHz αντίστοιχα, από τους προκατόχους τους. Οι τιμές τους: $549, $449 και $299 με τον εξαπύρηνο επεξεργαστή της να βλέπει μια αύξηση $50 από το μοντέλο που αντικαθιστά, τον Ryzen 5 3600XT, καθώς όπως όλα δείχνουν είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο στις πωλήσεις της εταιρίας.

Περισσότερα νέα θα έχουμε στις 24 Οκτωβρίου.

 

About Freegr network

Από το Blogger.