Στο γαλαξία μας υπολογίζουμε πως έχουμε τρισεκατομμύρια πλανήτες. Όμως είναι άλλο να υπολογίζεις και άλλο να ξέρεις. Με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε, έχουμε εντοπίσει μόλις 4.000 εξωπλανήτες. Η προοπτική εντοπισμού ενός πλανήτη έξω από το γαλαξία μας, ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια μία εξωφρενική ιδέα. Σήμερα όμως γίνεται πραγματικότητα.
Ερευνητές του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics ίσως να εντοπίσανε τον πρώτο πλανήτη σε έναν άλλο γαλαξία. Να σημειωθεί πως η εύρεσή του δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από την επιστημονική κοινότητα, επομένως μιλάμε για ισχυρές ενδείξεις ενός πλανήτη που βρίσκεται στην τροχιά ενός δυαδικού συστήματος στο γαλαξία M51. Δεν είναι η πρώτη πιθανή ανίχνευση εξωγαλαξιακού πλανήτη, αλλά είναι ο κυρίαρχος υποψήφιος.
Οι πλανήτες είναι τόσο σκοτεινοί σε σχέση με τα άστρα τους, που αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους μόνο από τον τρόπο που επηρεάζουν τη βαρύτητα του άστρου ή τη φωτεινότητά του. Σε αυτό το περιστατικό ισχύει η δεύτερη περίπτωση. Οι ερευνητές παρατήρησαν μία μείωση της ακτινοβολίας X των άστρων όταν ο πλανήτης M51-ULS-1b πέρασε από μπροστά τους. Αυτό που ξεχωρίζει είναι πως η μείωση της ακτινοβολίας X ήταν συμμετρική και διήρκησε τρεις ώρες, φαινόμενο παρόμοιο με τις περιπτώσεις που έχουμε εντοπίσει εξωπλανήτες.
Η επιβεβαίωση όμως δεν είναι κάτι εύκολο καθώς ο γαλαξίας M51 απέχει 23 εκατομμύρια έτη φωτός. Ακόμα και όργανα όπως το James Webb Space Telescope θα δυσκολευτούν να αναλύσουν λεπτομέρειες από τόσο μακριά. Ωστόσο, ομάδες αστρονόμων από όλο τον κόσμο αρχίζουν να αναπτύσσουν τεχνικές για να ανιχνεύσουν τον M51-ULS-1b και παρόμοιους εξωγαλαξιακούς πλανήτες και η επιβεβαίωση για τον πρώτο πλανήτη σε έναν άλλο γαλαξία ίσως να είναι απλά θέμα χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως μπορούμε πλέον να εντοπίσουμε κάτι τόσο μακριά, δείχνει την τεχνολογική και επιστημονική μας εξέλιξη και είναι κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου