freegr

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Intel: με ανακοινώσεις για τα 7nm


 Εδώ και αρκετό καιρό, η Intel δυσκολεύεται να παράγει τις τελευταίες αρχιτεκτονικές επεξεργαστών της σε μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιώντας προηγμένη λιθογραφία 10nm και 7nm ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με επενδυτές και αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα 2ου τριμήνου της εταιρείας έκανε γνωστό «ότι τα 7nm βρίσκονται σε καλό δρόμο» και πως η Intel πρόκειται τη Δευτέρα 26 Ιουλίου να μοιραστεί κάποιες σπουδαίες εξελίξεις για το πως πρόκειται να «επιταχύνει τον ετήσιο ρυθμό καινοτομίας της με νέες εξελίξεις στη διαδικασία παραγωγής ημιαγωγών και στη συσκευασία (των επεξεργαστών)».

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα 2ου τριμήνου, η Intel ξεπέρασε τις προσδοκίες των επενδυτών και των αναλυτών ανακοινώνοντας έσοδα 18,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ισοδυναμούν με αύξηση 2% σε ετήσια βάση. Η Intel αισθάνεται επίσης αρκετά αισιόδοξη για το μέλλον της και για αυτό εκτιμά ότι τα έσοδα της για το 2021 θα είναι αυξημένα κατά $1 δισεκατομμύριο, στα 73,5 δισεκατομμύρια δολάρια επιτυγχάνοντας αύξηση εισόδων σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Τα κέρδη της Intel είχαν ανοδική τάση τα τελευταία τρίμηνα παρά τις όποιες καθυστερήσεις και απώλειες στην παραγωγή επεξεργαστών χρησιμοποιώντας λιθογραφία 10nm και 7nm. Αυτή η ανάπτυξη ενισχύθηκε από την αύξηση της ζήτησης για επεξεργαστές τόσο για προσωπικούς υπολογιστές όσο και για κέντρα δεδομένων λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όπου εκατομμύρια άνθρωποι και επιχειρήσεις προχώρησαν σε αγορές νέων υπολογιστών για να υποστηρίξουν τα μοντέλα της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης και βεβαίως για να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση μας από τις υπηρεσίες νέφους (cloud).

Η Intel συνεχίζει βεβαίως να επωφελείται από αυτό το «κύμα» καταγράφοντας έσοδα $10,1 δισεκατομμυρίων για το Client Computing Group της (αύξηση 6% από έτος σε έτος και ρεκόρ εσόδων 2ου τριμήνου για την εταιρεία) παρά την παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς. Ο Pat Gelsinger κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας δήλωσε ότι αναμένεται αυτή «η έλλειψη να μειωθεί κατά το 2ο εξάμηνο του έτους, ωστόσο θα απαιτηθούν ακόμη ένα με δύο χρόνια για να καταφέρει ο κλάδος να καλύψει πλήρως την ζήτηση»). 

Η ανάπτυξη του Client Computing Group βοήθησε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το Data Center Group, του οποίου τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 9% και πιο συγκεκριμένα στα $6,5 δισεκατομμύρια από έτος σε έτος. Υπάρχουν παρόλα αυτά ενδείξεις ότι η εντυπωσιακή ανάπτυξη του κλάδου των προσωπικών υπολογιστών γνώρισε επιβράδυνση το 2ο τρίμηνο της χρονιάς καθώς τόσο η IDC όσο και η Gartner ανέφεραν σημαντική επιβράδυνση στις πωλήσεις υπολογιστών, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτή η «άνθηση» ενδέχεται να φτάνει στο τέλος της.

Η περασμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την Intel. Το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η επερχόμενη αρχιτεκτονική της στα 7nm θα καθυστερούσε για αρκετό καιρό ενώ έγιναν και σημαντικές αλλαγές σε ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις καθώς αποχώρησε από την εταιρεία ο διευθυντής του τμήματος hardware, Dr. Venkata (Murthy) Renduchintala και ο Pat Gelsinger κλήθηκε για να φέρει «το καράβι» στον ίσιο δρόμο αντικαθιστώντας στο τιμόνι του τον Bob Swan. Με την πρωτοβουλία IDM 2.0, ο Pat Gelsinger θέλει να δει την Intel να ηγείται για ακόμη μία φορά του κλάδου παραγωγής ημιαγωγών, ωστόσο μέχρι να γίνει αυτό θα συνεργαστεί με τις TSMC και Samsung, οι οποίες θα αναλάβουν να παράγουν στα δικά τους εργοστάσια σημαντικό μέρος των προϊόντων της από το 2023. Η Intel σχεδιάζει επίσης να λανσάρει την δική της επιχείρηση παραγωγής ημιαγωγών για τρίτους με το τμήμα Intel Foundry Services και για αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα μία μεγάλη επένδυση $20 δισεκατομμυρίων στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών με την εταιρεία να κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 ενδιαφερόμενους πελάτες.insomniagr

About Freegr network

Από το Blogger.