freegr

SocialTruth: Σύστημα κατά των ψευδών ειδήσεων «δια χειρός» Μετσόβιου Πολυτεχνείου


Στην δημιουργία ενός συστήματος που κατατάσσει, αξιολογεί και πιστοποιεί την αξιοπιστία των ειδήσεων και των πληροφοριών που διακινούνται στο Internet προχώρησε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με 10 ακόμα οργανισμούς κι εταιρείες. Το εν λόγω σύστημα, ονόματι Social Truth, έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης, ολοκλήρωσε πρόσφατα και με επιτυχία τα δύο πρώτα στάδια πιλοτικών δοκιμών του και αναμένεται να προχωρήσει στην τελική του φάση για να είναι έτοιμο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το SocialTruth (www.socialtruth.eu) είναι ένα διεπιστημονικό Ευρωπαϊκό έργο έρευνας και καινοτομίας που σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται από μια κοινοπραξία 11 εταίρων, με επικεφαλής το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Advertisement Ειδικότερα, η κοινοπραξία του SocialTruth περιλαμβάνει 11 εταίρους από 6 ευρωπαϊκές χώρες: τρεις ευρέως αναγνωρισμένους ερευνητικούς οργανισμούς (το ΕΠΙΣΕΥ – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Συστημάτων Υπολογιστών από την Ελλάδα, το UTP - Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας από την Πολωνία και το LSBU - Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου), τρεις μεγάλους προμηθευτές τεχνολογικών λύσεων από τη Γαλλία, (Thales, Expert AI και Qwant), δύο έμπειρους οργανισμούς συμβούλων επιχειρήσεων από την Ιταλία (Tecoms και Zanasi & Partners), δύο οργανισμούς ειδησεογραφίας και μέσων ενημέρωσης από την Ιταλία (Adnkronos και De Agostini Scuola) καθώς και έναν ενεργό οργανισμό καταναλωτών από τη Ρουμανία (InfoCons)
 Στόχος του είναι, αναλύοντας και αξιολογώντας τις ειδήσεις με αυτοματοποιημένο τρόπο και ταξινομώντας τις με βάση την αξιοπιστία τους, να καταστήσει τη διάδοση πληροφοριών στο διαδίκτυο ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη. Ακρίβεια 90% σε πραγματικές ειδήσεις κατά τις πιλοτικές δοκιμές Στα στάδια των πιλοτικών του δοκιμών, τα οποία ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, δημοσιογράφοι και φοιτητές δημοσιογραφίας, εκπαιδευτικοί, μέλη ινστιτούτων καταναλωτών και άλλοι χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες του συστήματος σε πάνω από 700 διαφορετικές δοκιμές, οι οποίες περιλάμβαναν πάνω από 500 περιπτώσεις διαδικτυακών ειδήσεων ή άρθρων. Τα συμπεράσματα από τις πιλοτικές δοκιμές καθώς και τα σχόλια από τους τελικούς χρήστες αξιοποιούνται ήδη για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του συστήματος. Όσο για τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών χαρακτηρίζονται από τους αρμόδιους πολύ ενθαρρυντικά, ξεπερνώντας ακόμα και τις αρχικές προσδοκίες. Συγκεκριμένα, το σύστημα SocialTruth αναγνώρισε με ακρίβεια περίπου το 63% των ειδήσεων και άρθρων. Μάλιστα στην περίπτωση των δοκιμών που αφορούσαν πραγματικές ειδήσεις και άρθρα, το ποσοστό αυτό πλησίασε το 90%. 
 Η διεξαγωγή των πιλοτικών δοκιμών πραγματοποιήθηκε με χρήση του Digital Companion, ενός προσθέτου που μπορεί να εγκατασταθεί σε γνωστούς περιηγητές (browsers). Το πρόσθετο αυτό σχεδιάστηκε με γνώμονα την παροχή μιας απλής, ευνόητης αλλά και ευχάριστης εμπειρίας χρήσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του SocialTruth χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνολογίες αιχμής, όπως το blockchain προκειμένου να διασφαλίσουν την ακρίβεια και τη φερεγγυότητα των αποτελεσμάτων. Πλέον θα ακολουθήσουν οι τελικές φάσεις των πιλοτικών δοκιμών κατά τις οποίες το σύστημα θα δοκιμαστεί από ακόμα μεγαλύτερο εύρος τελικών χρηστών. 
Η ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, οδηγώντας στα τελικά στάδια της αξιολόγησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το SocialTruth είναι έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοτυπία του έργου έγκειται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ανοικτού, δημοκρατικού και πλουραλιστικού οικοσυστήματος με εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες επαλήθευσης καθώς και στη διασφάλιση της επεκτασιμότητας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, στα πλαίσια ενός πλήρως αποκεντρωμένου περιβάλλοντος. insider.gr

About Freegr network

Από το Blogger.